Hlavní obsah

Červi vypouštějící zelené granáty překvapili mořské biology

Novinky, pst

Podmořský robot přivezl vědcům překvapivý dárek - sedm druhů červů, kteří dosud nebyli známi. Navíc pět z nich má zajímavý obranný mechanismus: vypouštějí malé, fosforeskující měchýřky, které mají zastrašit ryby a jiné živočich, na jejichž jídelníčku dotyční dva až 10 centimetrů velcí červi jsou.

Článek

"Je to vzrušující prohlédnout si je, jsou zcela jiní, než živočichové, které jsme znali dosud,“ říká Karen Osbornová z oceánografického institutu v Kalifornii, která o objevu informuje v časopise Science. Vypouštění zelených měchýřku považují za sebeobranný reflex, který se dá přirovnat k vypouštění falešných cílů pro tepelně naváděné rakety.

Zelené balónové bomby vznikají podle vědců z žaber červů, které odpadávají podobně jako ocásky ještěrek. Pokud pokud je živočich v nebezpečí, rozptýlí těmito bombami pozornost útočícího predátora.

Červi pro svoji zvláštní schopnost také hned dostali přezdívku „zelení bombardéři“. Podmořský robot, který červy ulovil operoval v hloubkách od 1800 do 3700 metrů. Tito plovoucí červi, nebyli známí, ačkoli nejsou podle Osbornové nijak vzácní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám