Hlavní obsah

Černošce šéf radil, aby držela na uzdě vnitřního šimpanze. Nešlo o rasismus, rozhodl soud

Soud pro pracovní právo ve Watfordu zamítl žalobu Lindani Sibandaové, bývalé manažerky firmy Clinisupplies. Ta žalovala svého šéfa kvůli rasové diskriminaci, když jí radil, jak udržet na uzdě svého vnitřního šimpanze. V tomto případě však nešlo o rasismus, potvrdil soud. Muž pouze použil termín známý z psychologie, který žena zřejmě neznala.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Případ, který soud projednával, se začal odehrávat už v březnu roku 2018, ke sporům mezi firmou a Sibandaovou došlo ale až o pár měsíců později.

Na jaře před čtyřmi lety byla Sibandaová jedním ze zaměstnanců, kteří se účastnili velké konference. V rámci přípravy na konferenci firma připravila několik brífinků, na kterých mimo jiné šéf firmy Paul Cook hovořil o takzvaném šimpanzím paradoxu. V následných osobních pohovorech pak mluvil s lidmi o tom, jak dokážou na uzdě držet vlastního šimpanze. Zeptal se na to i Sibandaové, která tento psychologický termín neznala.

Tehdy to manažerka přešla mlčením a upozornila na to až o dva měsíce později. To Sibandaovou obvinil jeden z jejích podřízených z „represivního“ stylu vedení. Vše vyvrcholilo konfliktem s ředitelkou Amandou Cassovou a odchodem Sibandaové.

Černou čubku v názvu hospody nahradí chrt, místní ale protestují

Muži

Následně žena podala žalobu k pracovnímu soudu kvůli údajné rasové diskriminaci. Uvedla, že v práci čelila nejen rasové diskriminaci, ale i šikaně a neoprávněnému vyhazovu. Odkazovala právě na někdejší rozhovor s nadřízeným o „krocení vnitřního šimpanze.” Soud však její stížnost zamítl.

Uznal totiž, že pojem vnitřní šimpanz je psychologický termín a tzv. šimpanzí paradox je mentální trénink, se kterým přišel psychiatr Steve Peters. Zjednodušeně tvrdí, že všechny naše vnitřní pocity jdou rozdělit na racionální (lidské) a iracionální (šimpanzí). Šimpanzí aspekt je ta část lidského jednání, které lidé projevují bez toho, aniž by nad ním přemýšleli, a proto je ho třeba lépe kontrolovat, pokud chtějí dosáhnout lepších výsledků.

Mentální trénink pomohl Britům vyhrát olympiádu

Peters s tímto mentálním tréninkem pomáhal vyhrát britským olympionikům Victorii Pendletonové a Chrisi Hoyovi zlato v cyklistice. Tento přístup využívá i firma Clinisupplies a použil ho i Paul Cook při rozhovoru se Sibandaovou.

Reklama

Výběr článků

Načítám