Hlavní obsah

Čech vlastní největší sbírku lega na světě

– Praha
Novinky, Kristýna Léblová

Už od dětství, což je nějakých 40 let, sbírá Miloš Křeček světoznámé kostičky Lego. Jenže z obyčejného hraní v dětství se stal koníček obřích rozměrů. Když už byl kostek plný dům i chalupa a sběratel hračky neměl kam dávat, musel dokonce otevřít muzeum. Dnes jich má pět a se svou sbírkou se tak stal největším sběratelem lega na světě.

Už neměl kde skladovat modely z kostek, tak začal otvírat muzea. Miloš Křeček vlastní největší sbírku lega na světěVideo: Novinky

 
Článek

Podle Křečka má celá sbírka nevyčíslitelnou hodnotu. „V současné době je to největší soukromá sbírka na světě. Sbíráme to po celém světě, cestujeme kvůli tomu, spoustu lidí nám kostky i posílá, protože se o nás někde dozví,“ svěřil se Novinkám podnikatel v řeznictví Křeček.

Samotné kostičky Křeček spočítané nemá, modelů má přes šest tisíc a každý den přibývají další. „Jakmile se nám podaří nasbírat třeba tisíc modelů, tak už se sháníme po dalším prostoru, kde bychom to mohli vystavovat,“ řekl sběratel, který první muzeum otevřel v roce 2010 na pražské Národní třídě. V roce 2013 pak v Kutné Hoře, v roce 2014 ve Špindlerově Mlýně a roku 2015 v Liberci. Ke všem městům má majitel velmi blízký osobní vztah.

Foto: Novinky

Pan Křeček sbírá lego od útlého dětství.

Stejně tak jeho manželka Lenka. „Naše rodina razí teorii, že kdo si hraje, nezlobí. Takže manžel staví a já se věnuji úklidu. Je to strašný, máme dokonce zabranou celou jednu koupelnu, kde stále sprchuji nové a nové modely, a ty staré také samozřejmě,“ směje se paní Křečková.

Modely staví sám

Lego je pro Křečka jen koníčkem, kterému věnuje volný čas, jenž musí rozprostřít ještě mezi rodinu. Přesto téměř všechny modely staví výhradně sám. „Zhruba z 98 procent to skutečně stavím všechno sám, ty dvě procenta přisuzuji velkým stavbám jako je Karlův most nebo Národní muzeum,“ vysvětlil.

Foto: Novinky

Téměř všechny modely staví sběratel sám.

Socha Svobody

V muzeu na Národní třídě stojí největší dílo celé sbírky, Socha Svobody. Má 2,5 metru, váží 200 kilo a stojí bezmála půl miliónu korun. „Tak tu jsem zrovna stavěl já. Má přes 30 tisíc kostek. Stavěl jsem ji měsíc, nedávno jsme ji odhalovali,“ chlubí se vášnivý sběratel a dodává, že nejlepší příběh má ale menší socha Svobody, která je v muzeu ve vitríně. Pro tu rodina Křečkových letěla až do New Yorku, kde jim ji na lodi, která převáží turisty, prodal majitel.

Foto: Novinky

Socha Svobody má 2,5 metru.

Reklama

Výběr článků

Načítám