Hlavní obsah

Bushová: protiválečné verše v Bílém domě? Nikdy!

Novinky, Lenka Hloušková, CNN
NEW YORK

První dáma Spojených států Laura Bushová tento týden oficiálně zrušila básnické sympozium, které se mělo konat 12. února v Bílém domě. Důvod odmítnutí byl prostý - část z původně pozvaných básníků je proti válce v Iráku a Bushově agresivní politice, což chtěli vyjádřit i přednesem svých mírových básní přímo v "nejsvatější" budově USA.

Foto: Monika Malíšková
Článek

"Paní Bushová respektuje právo Američanů na jejich názor, ale nemyslí si, že by se kvůli tomu měl měnit obsah původně plánovaného sympozia v politickou diskusi," uvedla mluvčí Bushové ke zrušení akce.

Bílý dům si omylem sezval protiválečné štváče

První dámě se nelíbila zejména jména osob proslavených svým odporem proti válce, jako je například Sam Hamill. Ten celou záležitost komentuje: "Jsem si jistý, že lidé, kteří mě zapsali na listinu pozvaných, si už nyní hledají práci." Podle něj se stala chyba na straně Bílého domu, který si až na poslední chvíli všiml, že vlastně pozval "protiválečné štváče".

O poezii tu vůbec nejde

Jeho kolegyně Rita Doveová jej doplňuje: "Zrušení setkání je jen dalším důkazem, že Bílý dům se nezajímá o poezii a zůstává ve své slonové věži. Lidé z Bílého domu prostě nechtějí slyšet "hlas Ameriky", který by jim mohl připomenout jejich nezodpovědné kroky".

Hamill už oslovil přes dva tisíce básníků, aby se zapojili do akce odporu proti válce v Iráku. Jejich příspěvky jsou volně dostupné na internetu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám