Hlavní obsah

Bush ohrožuje orly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ANCHORAGE

Zoology, kteří studují život orlů žijících na Aljašce, znepokojují ambice americké vlády těžit ropu na aljašském severu. Vláda prezidenta Bushe zřejmě prosadí těžbu ropy v aljašské divočině.

Foto: PRÁVO ­– Ludmila Žlábková

Možná ještě letos začne přestavba bývalé hradecké továrny Vertex na moderní objekt městské knihovny.

Článek

Už v roce 1923 bylo pro perspektivní těžbu ropy označeno 9.3 miliónu hektarů aljašské půdy. Vláda chce zintenzivnit průzkum a domnívá se, že jsou zde až čtyřnásobně bohatší ropná ložiska, než se původně očekávalo.

Orli mění zvyky

Přitom právě na sever Aljašky v létě míří mladí orli skalní, zatímco starší jedinci se po zimě strávené na jihu většinou vracejí do rodiště v národním parku Denali ve střední Aljašce.

Carol McIntrye studuje 16 let život orlů skalních, kteří jsou v USA chráněni od roku 1963. Ptáci se zlatavým peřím na krku a na hlavě váží až šest kilogramů. Denali je domovem asi 100 dospělých orlích párů. V letech 1997-1999 dostala mláďata na záda vysílačky, jejichž signál zachycovaly satelity. Většina mláďat hnízda opouštěla v září nebo říjnu. Zimu trávila na velmi rozsáhlém území, od Kanady po severní Mexiko. Mnohá urazila až 8000 kilometrů a ze 45 jedinců zimu přežilo jen 12. Některá nenašla dost potravy, ale příčinou smrti většiny byl střet s civilizací - autem, elektrickými dráty, lovci či jedem.

Většina mrtvých těl byla nalezena v Kanadě, kde byly provedeny pitvy a drahé vysílačky vráceny pracovišti McIntryeho. Nikdo zatím nevysvětlil, proč někteří z ptáků uletěli tisíce kilometrů, zatímco další se vzdálili od domova jen minimálně. Rozdílný byl i způsob letu - někteří orlíci dokázali denně překonat 320 kilometrů, jiní cestovali velmi roztržitě.

Zoologové tápají

Zoologové pro toto chování orlího dorostu zatím nenašli uspokojivé vysvětlení. McIntrye se domnívá, že jednou z příčin, proč mladí orli na zpáteční cestě nezůstali v Denali, může být teritoriální spor s dospělými, kteří je z území vypuzují. Na arktickém severu je navíc dost malého ptactva i veverek, které představují snadnou kořist pro nezkušené dravce.

Další vědci se domnívají, že orel skalní se velmi nesnadno přizpůsobuje změnám krajiny. S nedávnými rozsáhlými požáry lesů na západě USA souvisí změna složení křovin a bylin, bez nichž z oblastí mizí králíci - hlavní kořist orlů.

Ať už zastávají kteroukoli z teorií, hlavně se obávají, že další geologický průzkum na severu Aljašky odborníkům zabrání pochopit zvláštnosti americké severní výspy dřív, než tuto krajinu změní těžba. Největším nepřítelem orla skalního se tak může stát vláda státu, který má jeho bělohlavého příbuzného jako svůj symbol.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám