Hlavní obsah

Budapešť si vychutnala svatbu syna Lorenové

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)
BUDAPEŠŤ

Pompézní svatba Carla Pontiho (36), staršího syna slavné italské herečky Sophie Lorenové, a maďarské houslistky Andrei Mészárosové (28) se stala víkendovou událostí číslo jedna v maďarské metropoli.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Přitom hrozilo, že obřad po měsících příprav překazí maďarská policie. Lorenové mladší syn Eduardo (31) v pátek doprovázel svého bratra na rozloučení se svobodou v jednom z budapešťských podniků a zábavu završil skákáním po zaparkovaných automobilech v centru města. Policie ho zadržela.

Půl hodiny v její úřadovně strávil také ženich Carlo. Oba nakonec policisté propustili, ale Eduardo, který režíroval poslední film své matky s názvem Mezi cizinci, čelí obvinění z výtržnictví.

Některé hvězdy se nedostavily

Incident nicméně sobotní svatební obřad v Bazilice sv. Štěpána v Budapešti nenarušil. Odpoledne se před ní shromažďovali obyvatelé hlavního města a turisté. "Lorenová je prý naštvaná, že Spielberg, de Niro a Delon nepřijeli. Ani nevychází z hotelu," povídaly si vzrušeně dvě důchodkyně na schodech ke kostelu.

Kolem třetí odpoledne tu odehrávaly jiné obřady a nic nenasvědčovalo, že se dlouho očekávaná událost blíží. Před čtvrtou však nastoupila ke kostelu ochranka a nekompromisně vyčistila okolní prostor. Doplatili na to účastníci právě uzavřené svatby, kterým nenechala ani dokončit společnou fotografii.

Mezi prvními dorazil módní návrhář Giorgio Armani, který sklidil velký potlesk. Poté před kostelem zastavil autobus se svatebčany. Mezi nimi nechyběla rusovláska, takřka dvojnice Lorenové. Lidé jásali v domnění, že už vidí slavnou herečku, jež navíc právě slaví sedmdesátiny.

Někteří si však neodpustili kritiku. "Přijeli autobusem. To je ubohé. Vždyť i obyčejná maďarská svatba se neobejde bez kolony luxusních aut," špitali si.

Po chvíli však před kostelem zabrzdila černá limuzína, z níž vystoupila pravá Lorenová v kalhotovém kostýmu, její manžel Carlo Ponti (92) a oba synové. Hvězda zamávala shromážděným, rozdávala profesionální úsměvy a zavěšena do svých milovaných synů vešla do kostela.

Následovalo stříbrné maserati s nevěstou v bílém a s pětimetrovou vlečkou od Armaniho. V rukou mnoha přihlížejících v tu chvíli zavlály maďarské vlajky, dav tleskal.

Svatební noc v letohrádku císařovny

Novomanželé si řekli své ano italsky, ale slib věrnosti opakovali po knězi maďarsky. Výtržník Eduardo natáčel všechno na video a přednesl báseň. Slavnostní večeře se konala v budově Maďarské akademie věd za přítomnosti 90 hostů. Jídla připravoval tým 25 kuchařů pod dohledem italského šéfkuchaře, jenž se minulý týden v Aténách staral o italské olympioniky.

Mezi šesti předkrmy a šesti hlavními chody, na jejichž přípravy dovezl suroviny včetně soli, letecký speciál, chyběla maďarská jídla. Na svatební tabuli dominovaly rybí speciality, špagety s ustřicemi a mezi dezerty neapolský dort. Podávala se italská vína.

Svatební noc strávili novomanželé v někdejším královském letohrádku ve městě Gödölö asi 30 kilometrů východně od Budapešti, oblíbeném místě rakouské císařovny Alžběty, známé jako Sisi.

Rodina Lorenové nabídla televizi RTL Klub práva na přímý přenos za 50 miliónů forintů (asi 6,4 miliónu korun), avšak stanice kvůli nepřiměřené ceně odmítla.

Mladý pár se seznámil v roce 1998 ve Vídni. Nadějná houslistka Andrea využila stipendium Sorosovy nadace a pokračovala ve studiích v rakouské metropoli.

Právě tam tehdy dirigoval Carlo Ponti, který se do skromné Maďarky hned zahleděl. Když se jí po roce přiznal, že je synem Lorenové, Andrea údajně chtěla vztah okamžitě ukončit. Oba nyní žijí v Los Angeles, on diriguje městský orchestr v San Bernardinu, ona hraje v American Young Orchestra.

Reklama

Související témata:

Související články

Sophia Lorenová žení v Budapešti syna

Hlavní město Maďarska v sobotu žije svatbou 36letého syna slavné italské herečky Sophie Lorenové a režiséra Carla Pontiho. Mladý Ponti si v budapešťské...

Výběr článků

Načítám