Hlavní obsah

Brutální klip zaživa pojídané ryby vyvolal protesty z celého světa

– Peking
Novinky, Jakub Kynčl

Ochránci zvířecích práv kritizují Číňany za jejich extrémní gastronomické zvyklosti. Hlasité protesty způsobilo video napůl osmažené ryby, která během své konzumace ještě žila. Videoklip navíc strávníci umístili na internet, kde ho naprostá většina uživatelů vyhodnotila jako nevhodný pro osoby do 18 let.

Článek

Videoklip ukazuje částečně usmaženou rybu, která ještě dýchá a hýbe se na talíři. Strávníci se tomu ještě smějí a do ryby šťouchají jídelními hůlkami krátce předtím, než se pustí do jídla.

Ryba byla připravena výjimečně krutým způsobem, kdy je umístěna živá na rozpálenou pánev, ale její hlava je přikryta vlhkým hadrem, aby se udržela při životě a v momentě servírování ještě dýchala. Poté ji kuchař pokryje omáčkou a servíruje na talíři.

Organizace Peta označila video, které vidělo za týden přes 120 000 lidí za nechutné. "Každý slušný člověk by měl být šokován, když někdo ubližuje bezmocnému umírajícímu zvířeti," uvedl mluvčí ochránců zvířat.

Vy máte zase koridu, oponoval mluvčí ambasády

Není to poprvé, co jsou Číňané kritizování za své podivné stravovací návyky. Některé tamější restaurace údajně servírují opičí mozky, krysy, psy, hady, ještěrky a miniaturní myši.

"Nemyslím si, že je fér obviňovat jiné kultury za to, že mají jiné stravovací návyky a tradice. My máme své tradice, Španělé mají koridu, vy jste měli ještě donedávna hon na lišky. My za to vás ani Španěly nekritizujeme. Navíc jsme už zakázali třeba lov tygrů pro jejich kosti na výrobu tradiční čínské medicíny. A našemu průmyslu to značně uškodilo," reagoval mluvčí čínské ambasády na výtky britských ochránců zvířat.

Anketa

Přijde vám pojídání ryby zaživa v pořádku?
Ano
5,3 %
Ne
94,7 %
Celkem hlasovalo 24372 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám