Hlavní obsah

Brněnské kolo se letos dokutálelo v rekordním čase

Právo, Jan Trojan

Tři chlapi z Rudy na Žďársku vytvořili v sobotu nový rekord na trati Lednice - Brno. Pelhřimovská agentura Dobrý den řadí tento výkon mezi recese, ovšem pánové Roman Bednář, Milan Procházka a Vít Paták nepodali úctyhodný sportovní výkon v koulení kola poprvé.

Foto: Jan Trojan, Právo

Za vítěznou trojici přikutálel kolo do Brna Roman Bednář.

Článek

Kolo od žebřiňáku dokoulela trojice mužů z lednického náměstí na Starou radnici v centru Brna za 3 hodiny 51 minut a 57 sekund, tedy zhruba o čtyři minuty rychleji, než byl dosavadní rekord. Shodou okolností jejich z předloňského roku.

Klub českých turistů Kudrna pořádal recesisticko-sportovní závod Koulení kola letos již poosmé, oživuje tak známou brněnskou legendu z roku 1636, kdy se měl zručný kolář Jiří Birk v lednickém šenku vsadit, že za svítání porazí strom, vyrobí z něj kolo a dokoulí ho k branám Brna dříve, než slunce zapadne za jeho hradby. Údajně to dokázal.

Tehdy, stejně jako dnes, cesta měřila 67 kilometrů. V sobotu vedla většinou po cyklostezkách, ale na silnici neměli závodníci žádné výhody, jelo se za plného provozu.

Dva z mužů jeli na kole, pokud zrovna nepoužili třeba kolečkové brusle nebo něco jiného, jeden střídavě kutálel kolo. Žádnou pomůcku kromě rukavic mít nesměl. „Asi na 40. kilometru jsem měl krizi, mám poraněné lýtko. S pomocí medikamentů to pak trošku povolilo,“ svěřil se Roman Bednář.

Burčákem se neobčerstvovali

Závodníci se mohli občerstvit na dvou místech, v Dolních Věstonicích a v Blučině, a to vodou i burčákem. „Kdo jede na čas, burčákem se nezdržuje, ostatně všechny jsme vyzývali, aby to s burčákem nepřeháněli, jsou účastníky silničního provozu. Ale ti pohodovější borci se na pár deci přece jen zastavili,“ připustil ředitel a duchovní otec závodu Igor Forgáč.

Trojice z Rudy na Žďársku vyhrála Koulení kola již potřetí. Ještě v roce 2010 a 2011. Vloni se nezadařilo, dojeli „až“ druzí. Letos jen o minutu a pár sekund za nimi dorazila trojice Ladislav Trs z Hodonína s dvojčaty Janem a Petrem Němcovými z Náměště nad Oslavou. Ti loni zvítězili, předtím byli dvakrát druzí. S kolegy z Rudy jsou věční rivalové.

O poctivé přípravě prvních dvou trojic svědčí čas třetí trojice, která dojela se ztrátou 17 minut na vítěze. A první trojka z Brna přijela jako čtvrtá za další asi čtyři minuty. „Kluci se brzy po startu utrhli, ale měli jsme je pořád pod kontrolou,“ řekl Robert Šamonil z třetí trojice. Závodníci se shodli, že nejčastěji trénují běh. Vlastní vedení kola je náročné na zápěstí. „Kdo pracuje rukama, nemá problémy,“ dodal se smíchem Šamonil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám