Hlavní obsah

Britští vědci stvořili antistresovou místnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britští vědci přišli s ideální místností na relaxaci a únik. Už je přístupná prvním návštěvníkům. O jednotlivých prvcích, které jsou v místnosti použity, se sice už dříve vědělo, ale zatím se nikdo nepokusil propojit je dohromady. V místnosti není nábytek a zalévá ji jemně zelené osvětlení.

Článek

Návštěvník, který si lehne na podlahu, se může kochat umělou modrou oblohou, vzduchem koluje v mírném vánku vůně levandule a i nejpocuchanější nervy uklidní tiché zvuky ukolébavky.

Profesor Richard Wiseman, psycholog, který místnost vytvořil, řekl: "Tempo moderního života, finanční krize a problémy s hypotékami způsobují, že hodně lidí se dostává do velkého stresu. Abychom jim pomohli uvolnit se, vytvořili jsme tuto místnost."

University of Hertfordshire tuto místnost zpřístupnila veřejnosti jako součást výstavy svého lékařského výzkumného institutu. Návštěvníci si mohou na čtvrt hodinky lehnout do relaxační místnosti a užít si mírné smyslové deprivace, která podle akademiků prospívá zejména "studentům před zkouškami a firmám, které by chtěly snížit počet dní, kdy si jejich zaměstnanci berou volno kvůli stresu."

"Dřívější výzkum ukázal, že tyto barvy, zvuky i vůně pomáhají lidem uvolnit se. My jsme ale první, kdo se pokusil je takto zkombinovat, a bude velmi zajímavé sledovat, jak to zapůsobí na návštěvníky," řekl listu Daily Telegraph profesor Wiseman. Výstava University of Hertfordshire je otevřená do 24. října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám