Hlavní obsah

Britský pár našel na půdě poklad indického sultána za desítky milionů

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pod střechou lze nalézt plno různých starých věcí, málokdo má ale takové štěstí jako nejmenovaný britský pár, který na půdě nalezl nefalšovaný poklad. Prsten, zlacená schránka na ořechy z palmy areca, bohatě zdobené meče, štít a mušketa patřily poslednímu maisúrskému sultánovi, který padl v bitvě s britskou armádou. Nález má dle odborníků hodnotu více než šesti milionů liber (178 milionů korun).

Foto: Profimedia.cz

Poklad starý 220 let v hodnotě desítek milionů našel britský pár na půdě.

Článek

Pravděpodobnost, že najdete na své půdě poklad, není příliš velká. Britský pár má ale to štěstí, že mezi jeho předky patřil jistý major Thomas Hart, který se účastnil poslední bitvy, kterou britská armáda vedla proti maisúrskému království v roce 1799.

Tehdejší člen britské východoindické společnosti si domů do Anglie přivezl cennou kořist – část pokladu, která patřila sultánovi Típú. Poklad se předával v rodině z generace na generaci až skončil zabalený v papírech na půdě domu britského páru.

Foto: Profimedia.cz

Součástí nálezu byly i bohatě zdobené zbraně pocházející ze sultánovy sbírky.

Na konci března jde kompletní nález do dražby. V roce 2016 byly některé jiné části pokladu sultána Típú vydraženy za 6 milionů liber (178 milionů korun).

Foto: Profimedia.cz

Křesadlová mušketa byla opatřena zdobením charakteristickým pro Maisúrského tygra, jak se sultánovi přezdívalo.

„Je nemožné tyto předměty konkrétně ocenit, ale řekl bych, že tato sbírka je podstatně hodnotnější než ta, která se prodala,“ uvedl dražitel Anthony Cribb. „Vlastníci jsou obyčejná rodina. Tenhle nález je pro ně jako výhra v loterii,“ dodal.

Foto: Profimedia.cz

Schránka na ořechy obsahovala i původní ořechy arecy. Ty se obalené listy pepřovníku betelového použivaly jako droga.

Poslední sultánův boj

Sultán Típú stál v čele maisúrského království ležícího na jihu Indie v době poslední ze čtyř britsko-maisúrských válek. Britové se tehdy obávali spojenectví sultána s Napoleonem a v roce 1798 zaútočili na velké království ze všech stran.

Britové měli značnou početní převahu - 60 tisíc proti sultánovým 35 tisícům mužů – a mohli se opřít i o vojenskou pomoc ostatních indických království, které rozpínavost Maisúru ohrožovala. V dubnu roku 1799 byl sultán Típú obklíčen v pevnosti Srirangapatna (anglicky Seringapatam).

Foto: Profimedia.cz

Sultán Fátih Alí Sáhib Típú přezdívaný Maisúrský tygr

Při obléhání se mimo jiné vyznamenal jistý plukovník Arthur Wellesley, který dokázal své pozice před pevností získat bez ztráty jediného muže. Později do dějin vstoupil jako první vévoda z Wellingtonu, který dokázal porazit Napoleona u Waterloo.

K rozhodující bitvě o pevnost došlo 4. května. Při posledním odporu zde padl i sultán Típú a britští vojáci následně vyrabovali jeho palác.

Reklama

Výběr článků

Načítám