Hlavní obsah

Britové chtějí povinně čipovat kočky, za odmítnutí by hrozila pokuta

V Británii v době pandemie nemoci covid-19 výrazně vzrostl počet krádeží koček z domácností, o 12,3 procenta jen za rok 2020. Policie chce proti černému trhu s domácími mazlíčky bojovat jejich povinným čipováním, za odmítnutí registrace kočky by majiteli hrozila pokuta až 500 liber (asi 15 tisíc korun), napsal list The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Návrh na povinné očipování koček je součástí širší vládní normy, která se zabývá krádežemi zvířat. Zákonodárci také například zvažují, že by zakázali prodej zvířat za hotovost. Elektronická platba za zvíře je jednou z možností, jak odcizeného tvora vystopovat a vrátit původním majitelům. Problémem nejsou ani tak zaběhnuté kočky, jako spíš zvířata s rodokmenem kradená kvůli zisku.

V Británii je přibližně 2,6 milionu koček, které nemají čipy. Cena některých šlechtěných ras může být i 2000 liber (téměř 60 tisíc korun) za jednu kočku.

Kočku hledali měsíc, nakonec zjistili, že uvázla v sousedově komíně

Koktejl

V Británii se za loňský rok ztratilo také 2438 psů, o 19 procent více než v roce předchozím. Podle britské asociace výrobců krmiva žije v zemi 12 milionů psů, o dva miliony více než před pandemií. Právě uzávěra a rostoucí objem času tráveného doma vedl mnohé Brity k nákupu domácích zvířat.

Podle sira Iaina Duncana Smithe jsou navrhované tresty příliš mírné. S výší výdělků za prodej kradených zvířat se zlodějům podle něj riziko vyplatí a "pokuta 250 liber není žádný problém".

Reklama

Výběr článků

Načítám