Hlavní obsah

Britové by před smrtí chtěli plavat s delfíny

– LONDÝN

Britové prý ještě nejsou tak zkažení a posedlí penězi, celebritami a fotbalem, jak by se mohlo zdát. Ukázal to nejnovější průzkum veřejného mínění stanice BBC, jehož se zúčastnilo 20 tisíc respondentů. Na otázku, co by lidé chtěli před smrtí ještě stihnout, převládala odpověď, že plavat s delfíny nebo skákat padákem.

Foto: Jan Kaše

Petrovice Art 2013

Článek

Aktivity spojené s mořem byly vůbec těmi nejčastěji zmiňovanými. Vedle plavání s delfíny se do první desítky předsmrtných přání Britů dostalo ještě potápění u Velkého bariérového útesu a potápění se žraloky.

Další vytoužená přání byla ve spojení s "cestováním" vzduchem. Britové touží po letu nadzvukovým letounem Concorde (na to jim zbývá jenom poslední měsíc, než supersoniky stáhne z provozu po Air France i společnost British Airways), po skákání padákem, létání v balónu a po letu stíhačkou.

:. Co byste si přáli vy? Odpovídejte v našem diskusním fóru.

Vedly fyzické prožitky

Pro autory průzkumu bylo poměrně překvapivé zjištění, že dotázaní více toužili po nejrůznějších fyzických prožitcích, nežli po setkání se svými hudebními idoly a filmovými nebo sportovními hvězdami. "Jen málo lidí se chtělo stát popovými hvězdami. Lidé většinou dávali přednost nějakému konkrétnímu prožitku před snem. Byla tam spousta vodních a přírodních záležitostí," prohlásila produkční pořadu Jannine Waddellová.

Propadla víra. Přání "odevzdat svůj život Ježíšovi" se nedostalo ani do první padesátky. Naproti tomu silně bodovala zvířata. Lidé chtěli ještě vidět slony ve volné přírodě (22. místo), horské gorily (44.), tygry (45.), orangutany (49.) a polární medvědy (50.). Dobře se umístilo i cestování speciálními vlaky. Rocky Mountaineer obsadil osmnáctou pozici, Orient Express jednadvacátou a na třiatřicáté se umístilo přání projet vlakem transsibiřskou magistrálu.

Realizace některých přání by byla velmi drahá (na 28. příčce se umístilo cestování do vesmíru) a jiná naopak velmi jednoduchá a levná (24. místo obsadilo ježdění na motorce).

Od loňska se přání proměnila

Stanice BBC už podobnou anketu provedla v loňském roce. Tehdy se lidí tázala, která místa by před smrtí ještě chtěli vidět. Hlasování tenkrát vyhrál Grand Canyon. V letošní anketě se však paradoxně přelet přes něj umístil až jako dvacátá zkušenost, kterou by lidé před smrtí chtěli ještě zažít. Floridský Disneyland byl vloni třetí a letos se dostal jen na 47. příčku.

Příští průzkum BBC provede na téma "Co byste před smrtí ještě chtěli ochutnat?".

Anketa

Lákalo by vás také nejvíce plavání s delfíny?
ano
25,7 %
lákalo by mě to, ale ne nejvíc ze všeho
42,9 %
ne, dal(a) bych přednost něčemu jinému
31,4 %
Celkem hlasovalo 70 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám