Hlavní obsah

Brali poletuškám svobodu, nakonec o ni přišli sami

Novinky, Veronika Kulhavá

Po několika dlouhých měsících se vyšetřovatelům z Floridy konečně podařilo dopadnout skupinu pašeráků tzv. „létajících veverek” - poletušek asapan. Zadržení této skupiny vedlo k odhalení větší zločinecké organizace, která pašovala volně žijící živočichy na mezinárodní trh. Na něm měla odchycená zvířata hodnotu přesahující milion dolarů (22 milionů korun).

Foto: Profimedia.cz

Poletuška asapan (ilustrační foto)

Článek

V lednu 2019 byla Komise pro ochranu ryb a divoké zvěře (FWC) na Floridě upozorněna na nezákonný odchyt poletušek asapan v oblasti Marion County. Toto upozornění vedlo k rozklíčování složitého schématu lovu, pašování a prodeje chráněných druhů. Pachatelé odchytávali, drželi a přeprodávali zvířata na území Floridy.

Foto: Profimedia.cz

Poletuška asapan (Glaucomys volans) - ilustrační foto

Prodejce z města Bushnell poté vydával zvířata za jedince odchované v zajetí, a nikoliv za volně žijící živočichy. Přesun zvířat probíhal za pomoci nic netušících vývozců. Žádná ze zúčastněných osob neznala identitu ostatních stran, které se podílely na tomto plánu. Vyjma americké Floridy vyšetřovatelé pracovali i v Asii. Největší část kupců přitom představovali Korejci.

Pašovali i želvy

Vyšetřovatelé se domnívají, že během tří let provozování své činnosti stihli pytláci nastražit až 10 tisíc pastí a odchytit okolo 3 600 poletušek. Ty však nebyly jedinými pašovanými zvířaty. Stejným způsobem probíhal i obchod se želvami nebo dokonce s aligátory. Toto pytlačení by mohlo mít vážný dopad na populaci volně žijících živočichů na Floridě.

V krabicích od sušenek objevili na filipínském letišti 757 tarantulí

Koktejl

Pašování zvířat patří mezi jeden z nejvýdělečnějších nelegálních obchodů na světě, podobně jako obchodování s drogami nebo zbraněmi. Motivem pro tuto nezákonnou činnost většinou bývá touha lidí po neobvyklých domácích mazlíčcích, případně exotická medicína, která je převážně doménou Asie.

Reklama

Výběr článků

Načítám