Hlavní obsah

Bouře v Japonsku smetla do moře kultovní sochu dýně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř dvoumetrovou sochu dýně strhla na začátku tohoto týdne do moře tropická bouře. Odborníci se snaží zjistit, jestli bude možné toto nejznámější japonské dílo moderního umění znovu postavit. Autorkou sochy je umělkyně Jajoi Kusamaová. Informoval o tom zpravodajský server The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Socha dýně na japonském pobřeží

Článek

Zelenožlutá dýně stála na konci mola ostrova Naošima od roku 1994. Za tu dobu sice přestála lecjaké nepříznivé počasí, ovšem tajfunu, který v pondělí zasáhl tuto oblast vzdálenou více než 650 kilometrů západně od Tokia, neměla šanci odolat.

Zaměstnanci uměleckého střediska Benesse, kterému toto dílo japonské pokračovatelky pop-artu patří, jen bezmocně sledovali, jak vzedmuté vlny uvolnily dýni z kovových podpěr a spláchly ji do moře, kde si s ní pohrávaly jako s fantaskním mořským tvorem.

Středisko obvykle dílo sundávalo, pokud se blížilo špatné počasí, ale tentokrát meteorologové nepředpokládali, že se bouře blížící se k Japonsku tak rychle zhorší. Po bouři se z moře podařilo vylovit většinu poškozené sochy, která je nyní rozlomená na tři hlavní části.

„Menší kousky se ztratily v moři, ale máme tři velké, hlavní části, které jsme zatím uložili v našem středisku, zatímco se ve spolupráci se studiem Jajoi Kusamaové snažíme rozhodnout, co dál,“ řekl mluvčí střediska Benesse.

Jajoi Kusamaové je 92 let a od 70. let minulého století žije v psychiatrické léčebně v Tokiu. Její avantgardní umění s typickými puntíky a motivy nekonečna je vystavováno po celém světě, včetně londýnské galerie Tate Modern, pařížského Centre Pompidou či washingtonského Hirshhornova muzea a jeho sochařského parku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám