Hlavní obsah

Borůvkový rekord: nový šampión do sebe nasoukal 31 knedlíků

Borovany

Borovanské Borůvkobraní má nového rekordmana. V soutěži jedlíků borůvkových knedlíků zvítězil v neděli Ondřej Posejpal, který k soutěžnímu stolu zasedl jako náhradník a vůbec poprvé. Hned na první pokus ale do sebe nasoukal 31 kynutých koulí, a o jeden knedlík tak překonal loňský rekord Miroslava Helebranta. Bývalý mnohonásobný šampion, který polykal modrá sousta pouze z místa čestného hosta, mu ale zdatně sekundoval.

Foto: ČTK

Borovanské Borůvkobraní má od 12. července nového rekordmana. V soutěži jedlíků borůvkových knedlíků zvítězil Ondřej Posejpal.

Článek

"Oba pánové spořádali neuvěřitelných 31 knedlíků. Pozadu ale nezůstaly ani ženy. Marie Drobilová z Borovan snědla 21 knedlíků, a o šest tak překonala svůj loňský rekord," řekla Alena Seberová z kulturního oddělení borovanské radnice. Tradičně soupeřily i děti v pojídání borůvkových koláčů.

Pochutiny z modrých lesních plodů voněly po celém městě. Po loňském ročníku slavností, kdy se po borůvkách jen zaprášilo, se tentokrát sběrači předzásobili a hospodyňky pekly koláče až do půlnoci. "Letos je opravdu všeho dost, návštěvníci odjíždějí s modrými ústy," podotkla Seberová.

Drobné bobulky letos přilákaly do Borovan tisíce návštěvníků. Vybírat si mohli z široké nabídky pochutin, restaurace nabídly menu s borůvkami i borůvkové pivo. "To speciálně pro nás vaří rodinný pivovar Chodovar z Chodové Plané u Mariánských Lázní. Nikde jinde se nedá koupit, jen jednou za rok u nás. Podle pivařů chutná podobně jako černé pivo," dodala Seberová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám