Hlavní obsah

Bojím se nemohoucnosti ve stáří, říká herečka Kostková

Novinky, David Zápal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Herečka Tereza Kostková (34) má doma, jak sama ráda říká, dva duchem mladé seniory, herce Petra Kostku (72) a Carmen Mayerovou (66). I proto se stala patronkou nadace Veselý senior. Stejně jako Květa Fialová si myslí, že projevy bolesti ve stáří dokazují, že je člověk ještě naživu. „Nemocí a bolesti by však nemuselo být tolik,“ říká.

Článek

„Žádný senior by se nehněval, kdyby bolesti bylo méně,“ myslí si Tereza Kostková, která je přesvědčena o tom, že podzim života se dá prožít s úsměvem na tváři.

„Smích opravdu pomáhá. O ozdravných účincích upřímného smíchu nepochybuje snad už ani věda,“ tvrdí herečka, která se proslavila v seriálech Pojišťovna štěstí a Ordinace v růžové zahradě. Diváci ji také znají coby moderátorku taneční soutěže StarDance.

Má rodinu, syna, spokojené manželství. Asi i proto o vlastním stáří ještě tak intenzivně nepřemýšlí. „Co budu dělat za padesát let? Nevím. Jestli budu krmit v parku ptáčky, studovat univerzitu třetího věku nebo poletím balónem kolem světa, všechno z toho je dobré,“ myslí si.

A čeho se nejvíce bojí? „V tomto ohledu bych byla ráda ušetřena odkázanosti na druhé.“

Podle ní se rapidně zhoršilo chování mladých vůči seniorům. „Náš rádoby kapitalismus a jistá oprávněná nespokojenost občanů možná dovedla obecně chování naší společnosti k větší lhostejnosti, sobeckosti i nevraživosti. To se projevuje mimo jiné i na chování mladších k seniorům. Často je tomu ale i naopak, abychom byli spravedliví. K takové malé osobní slušnosti může každý sám sebe vést bez ohledu na věk i režim,“ myslí si Tereza.

Ta se zcela vymanila ze škatulky „Dítě slavných rodičů“. Jak se jí to podařilo? „Je to jednoduchý recept. Dva žabí ocásky do mléka, tři kmíny, jedna hrst heřmánku trhaného o půlnoci, panák rumu, promíchat, netřepat a vypít na ex!“ vtipkuje na závěr Tereza Kostková, která byla jednou z hlavních tváří nedávno skončeného veletrhu For Senior.

Reklama

Výběr článků

Načítám