Hlavní obsah

Bizarní video: Bobry kvůli přemnožení vyhazovali na padáku z letadla

Novinky, vps

Po více než 50 letech bylo nalezeno a zdigitalizováno video ukazující projekt ministerstva životního prostředí v Idahu, které se rozhodlo řešit přemnožení bobrů z dnešního pohledu bizarním způsobem. Pochytalo totiž tyto hlodavce, naložilo je do letadla a do nových domovů v odlehlých místech je vyhodilo z letadla v bedně na padáku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Bobři se do nových domovů dostali v bedně na padákuVideo: Reuters

 
Článek

Video, které je sestřihem 15minutového dokumentu, ukazuje princip programu na jednom konkrétním bobrovi, který našel nový domov v horách.

„Letadlo se opatrně přibližuje. Výsadek připraven! A už je ve vzduchu, padá dolů na zem, poblíž jezera nebo říčky,“ říká vypravěč v krátkém klipu.

O projektu se na veřejnosti dlouho jen šuškalo, záběry se totiž ztratily. Až nedávno je objevila historička ministerstva Sharon Clarková, která zjistila, že film byl špatně označen a založen. Navíc nebyl zrovna v nejlepším stavu, odborníci ho ale i tak dokázali zdigitalizovat. K jeho zveřejnění došlo minulý týden.

„Myslíme si, že to bylo úspěšné. Ale mírně řečeno, byl to unikátní přístup ke správě divoké přírody,“ citoval The Washington Post mluvčího ministerstva Mikea Kecklera.

Celkem takto podle listu bylo přemístěno 76 bobrů. Jejich relokace pokračuje i dnes, ale už ne takto krkolomnou cestou.

„Ano, stále bobry chytáme a přemisťujeme. Vzdušné výsadky jsme nedělali přes 50 let, ale očividně to tehdy fungovalo dobře, v rámci jejich vysazení v odlehlých místech,“ dodal pro Boise State Public Radio Steve Nadeau, který má na ministerstvu na starosti idažská srstnatá zvířata.

Reklama

Výběr článků

Načítám