Hlavní obsah

Bílý lev předpovídá výsledky fotbalového Eura

K fotbalovým šampionátům neodlučně patří tradice zvířat, která mají předvídat výsledky jednotlivých zápasů či vítěze celého turnaje. Jedním z těchto vyvolených je tento rok bílý lev jménem Boy ze zoologické zahrady v thajském Khon Kaen. Bílá barva zvířete je způsobena vzácnou genetickou mutací.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lev v thajské zoo správně předpovídá výsledky zápasů na fotbalovém Euro 2020Video: Newsflare, AP

 
Článek

Když nad výběh přijedou na laně dva fláky masa, zpozorní nejenom lev Boy. Ke každému je totiž připojena národní vlajka týmu, který hraje zápas na fotbalovém Euru. Které maso si vybere jako první, ten tým v nadcházejícím zápase podle „předpovědi“ zvítězí.

Každé zvíře, které takto „předurčuje“ vítěze, má šanci padesát na padesát, že uhodne správný výsledek. Když se mu povede trefit výsledků několik za sebou, vzbudí pak celosvětovou pozornost. A k ní má lev Boy docela slušně nakročeno.

Správně už předpověděl mimo jiné vítězství Angličanů nad Chorvaty, Nizozemců nad Ukrajinci, Portugalců nad Maďary a Francouzů nad Němci.

Česko se do výběru tipovaných zápasů nedostalo, nicméně lev pro páteční hrací den předpověděl těsnou výhru (skotské maso spadlo na zem o něco dřív než to anglické) Skotů nad svými ostrovními rivaly. Na víkend pak předpověděl vítězství Francouzů nad Maďary, Němců nad Portugalci a překvapivé vítězství Walesu nad domácím celkem v Římě.

Foto: Profimedia.cz

Jako ze života: samec řeší fotbal, samice vše nechápavě s odstupem pozoruje.

„Naše aktivita nemá žádný skrytý význam v podobě povzbuzování lidí k sázení. Chceme jen lidi pobavit,“ uvedl Narongwit Chodchoi, ředitel zoologické zahrady. Dodal, že „tipování“ vítěze je formou enrichmentu, tedy zpestření života zvířete ve výběhu.

Chobotnice Paul - nejslavnější tipér mezi zvířaty

Asi nejslavnějším zvířetem předpovídajícím výsledky fotbalových zápasů byla chobotnice Paul. Tento sameček chobotnice pobřežní, který se vylíhl v lednu 2008 v anglickém Weymouthu a byl převezen do německého akvária v Oberhausenu, předpovídal během svého krátkého života fotbalové výsledky německé reprezentace na Euru 2008 a Mistrovství světa v roce 2010.

Před Paula byly postaveny vždy dvě identické misky se žrádlem označené vlajkou příslušného národního týmu. V případě evropského šampionátu „předpověděl“ šest vítězství německých fotbalistů a spletl se pouze ve dvou případech. Ke smůle německých fandů i v případě finále, které Němci prohráli se Španěly 0:1.

O dva roky později „předpovídal“ sedm zápasů Němců a všechny předpovědi mu vyšly, včetně proher německé reprezentace ve skupině se Srbskem (0:1) a v semifinále se Španělskem (0:1). Návdavkem pak ještě správně „určil“ španělského vítěze finálového klání.

Titulky o geniální sázkařské chobotnici tehdy zaplavily stránky novin po celém světě, řada fanoušků měla Paulův výkon za něco neuvěřitelného. Jenže jak upozornil Chris Budd, profesor aplikované matematiky na univerzitě v Bathu, šanci na uhodnutí sedmi správných výsledků za sebou měl Paul 1 ku 128 (Paul si nemohl tipnout remízu).

Zapomeňte na psychoprase, tipuje stále hůř. Chobotnici Paula nenahradí

Koktejl

Šance je to sice malá, ale nikoliv nereálná. „Jako kdybyste si hodili mincí a sedmkrát vyšla panna. Je to nepravděpodobné, ale ne natolik jako vyhrát v britské loterii, kde je šance 1 ku 14 milionům,“ dodal Budd. Během šampionátu navíc existuje velké množství zvířat, která takto tipují výsledky. Pozornosti se však dostává jen těm úspěšným.

Paul si získal nehynoucí slávu, sám však uhynul krátce po šampionátu ve věku 2,5 let, což je standardní doba života chobotnic pobřežních.

Reklama

Výběr článků

Načítám