Hlavní obsah

Bezdomovkyně v metru v Los Angeles se árií prozpívala k happy endu

Los Angeles

Pravým hollywoodským happy endem končí příběh americké bezdomovkyně ruského původu Emily Zamourky. Donedávna řešila, kde přespí a sežene jídlo na druhý den, teď má před sebou zářivou kariéru. Hudební producent Joel Diamond, který stojí za úspěchy mnoha hvězd, má pro ni připravenou smlouvu a plán, jak vystřelí Emily mezi hvězdy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bezdomovkyně na nástupišti metra v Los Angeles zpívala operní árieVideo: Reuters

 
Článek

Žena přišla do Spojených států před 24 lety. Vyučovala hru na housle a klavír. Před několika lety vážně onemocněla. Lékaři ji sice uzdravili, ovšem účty za zdravotní péči ji zcela zruinovaly a žena se ze dne na den ocitla na ulici. Jediné, co jí zůstalo, byly housle. „Byl to můj největší poklad a jediný způsob, jak mít příjem. Měly cenu 10 tisíc dolarů,“ popsala Emily.

Před dvěma lety o ně ale přišla. Hrála na stanici metra v centru Los Angeles, když jí jiný bezdomovec vytrhl nástroj z ruky. „Běžela jsem za ním a on potom mé housle hodil na zem a zničil,“ vzpomíná na událost, která ji poslala na úplné dno.

Puccini v metru

Život jí ale nakonec převrátil vzhůru nohama jeden policista. Na mobil natočil, jak Emily v metru zpívá árii O mio babbino caro z opery Gianni Schicchi Giacoma Pucciniho. Záznam zveřejnil a rázem se strhla lavina.

Video zhlédly miliony lidí, kteří chtěli znát osud bezdomovkyně s nádherným hlasem a pomoci jí. Mezi nimi byli i lidé z hudební branže, jako například hvězda Broadwaye Kristin Chenowethová, ale především producent Joel Diamond. Ten už oznámil, že má pro Emily připravenou smlouvu a udělá z ní hvězdu. Producent stojí za úspěšnou kariérou mnoha dříve neznámých hudebníků. Jedním z nich byl například Arnold Georg Dorsey, který je znám pod pseudonymem Engelbert Humperdinck.

Sbírka GoFundMe vynesla Emily zatím 51 tisíc dolarů (téměř 1,2 milionu korun). Žena si za ně chce pořídit nové housle a bydlení.

Trump posiluje Medicare

Příběh Emily je ilustrací, jak v USA funguje systém zdravotního pojištění, který je na rozdíl od Evropy čistě komerční. Lékaři sice pacienta nenechají zemřít, ale v případě, že jeho pojištění nekryje provedené zákroky, pošlou mu účet, který ho zlikviduje sociálně.

Republikáni se snaží zabránit přijetí plánu demokratického kandidáta na prezidenta Bernieho Sanderse na zavedení veřejného systému zdravotního pojištění pro všechny nazvaného Medicare for All, který chce oslabit roli soukromých zdravotních pojišťoven. Prezident Donald Trump označuje návrhy demokratů za socialistické.

V pátek nicméně podepsal exekutivní nařízení, které má posílit stávající systém Medicare, což je veřejné zdravotní pojištění pro Američany starší 65 let a postižené. V loňském roce ho využívalo kolem 60 milionů obyvatel USA. Podle agentury Reuters je nařízení reakcí na výzvy demokratů, aby se systém veřejného zdravotního pojištění rozšířil na všechny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám