Hlavní obsah

Barman našel na pláži velrybí výměšek. Doufá, že ho prodá za miliony

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik měsíců se thajskému barmanovi válela na zahradě podivná hrouda, kterou loni našel při jedné ze svých procházek na pláži. Teprve nedávno čtyřiačtyřicetiletý Booyos Tala-upara díky radě jednoho ze svých přátel zjistil, že ona hrouda by mohla mít hodnotu až půl milionu dolarů (zhruba 11 milionů korun). Je totiž pravděpodobné, že se jedná o velice ceněnou ambru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Barman našel na pláži v Thajsku velrybí výměšek. Jeho cena může převýšit 11 milionů korunVideo: AP

 
Článek

Zhruba 10 kilogramů vážící hroudu z nažloutlé hmoty objevil Tala-upara loni v červnu. Přinesl si ji na zahradu a brzy na ni zapomněl. Teprve jeden z jeho přátel mu nedávno vysvětlil, že by se mohlo jednat o výměšek vorvaně, který je obrovsky ceněn v parfumerii.

Ambra, jak se látka nazývá, vzniká v trávicím traktu vorvaně. Podle jedné z hypotéz napomáhá vorvaňům trávit těla krakatic. Podle jiné vedou k produkci ambry právě ostré zobáky krakatic, které poškozují orgány velryby.

Čerstvá ambra nepříjemně páchne, postupně však zápach slábne a mění se v příjemné zemité aroma. Hmota byla hojně využívána při výrobě parfémů, a i když dnes byla z velké míry nahrazena syntetickými materiály, stále se najdou výrobci, kteří ji používají. A právě ti jsou ochotni za vzácný materiál štědře platit.

V to doufá i thajský barman. Na internetu si našel odhadovanou cenu a odhaduje, že by svůj úlovek mohl prodat za 500 tisíc dolarů (zhruba 11 milionů korun). Zbývá jen potvrdit pravost velrybího výměšku. Pak Tala-upara hodlá zavřít svůj podnik a užívat si odměny za poklad, který mu moře vyplavilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám