Hlavní obsah

Banán přelepený lepicí páskou prodal umělec za miliony

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Umělecká instalace spočívající v obyčejném banánu přelepeném obyčejnou lepicí páskou se tento týden v Miami prodala za stěží uvěřitelných 120 tisíc dolarů (2,7 milionů korun). Autor, slavný italský provokatér Maurizio Cattelan, takto prodal už svůj druhý banán, třetí plánuje prodat ještě o 30 tisíc dolarů dráž (690 tisíc korun).

Foto: Profimedia.cz

Banán přilepený lepící páskou je jedním z posledních děl italského umělce Cattelana.

Článek

Cílem italského umělce bylo vždy, aby se o jeho umění mluvilo. O drahém banánu to platí dokonale. Autor zlaté toalety, která byla letos ukradena z Blenheimského paláce, údajně přemýšlel o svém banánu více než rok a půl.

První verze jeho díla byly vytvořeny z bronzu a pryskyřice. „Kamkoliv jsem jel, měl jsem ten banán na zdi. Nemohl jsem přijít na to, jak dílo dokončit,“ uvedl Cattelan. „Nakonec jsem se jednoho dne vzbudil a řekl jsem si, banán má být prostě banán,“ uvedl o svém díle nazvaném Comedian (Komik) umělec.

Foto: Profimedia.cz

Zaměstnanec galerie Perrotin právě instaluje dílo nazvané Komik.

Vzhledem k zájmu, který mezi obdivovateli umění o banán byl, rozhodl se Cattelan vydat i třetí edici svého díla. Přesto, že cenovku posunul ještě výš, zájem o něj projevily hned dvě umělecké instituce.

V Churchillově rodišti vystavili zlatý záchod. Po dvou dnech byl ukraden

Koktejl

Zájemce se navíc nemusí bát, že by dílo bylo omezené pouze krátkodobou životností přilepeného ovoce. Majitel prý může banán kdykoliv vyměnit, aniž by tím jakkoliv dílo pozměnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám