Hlavní obsah

Australská loď se potopila během minuty, na objevení čekala 77 let

U břehů jihovýchodní Austrálie byl nalezen vrak australské nákladní lodi Iron Crown, kterou za druhé světové války potopila japonská ponorka. Informoval o tom zpravodajský server BBC News.

Foto: National Library of Australia

Loď SS Iron Crown

Článek

Australské plavidlo Iron Crown bylo zasaženo 4. června 1942 torpédem u pobřeží státu Viktorie a během 60 sekund se potopilo. Při útoku zahynulo 38 lidí na palubě, pět členů posádky přežilo.

Pátrací tým expertů z australského námořního muzea lokalizoval vrak lodi asi 100 kilometrů od břehů státu Viktorie. Plavidlo se podle odborníků nachází asi 700 metrů pod hladinou oceánu.

Zhruba 100 metrů dlouhé plavidlo je v „relativně dobrém stavu“, uvedl pátrací tým, který k prohledávání mořského dna použil sonary a podvodní kamery.

Nákladní loď se stala obětí útoku, když přepravovala z jižní Austrálie do australského státu Nový Jižní Wales manganovou rudu. Pětice přeživších byla zachráněna o několik hodin později z vod oceánu jiným plavidlem.

„Obchodní plavidla byla u australského pobřeží mezi červnem 1942 a červnem 1943 terčem nepřetržitých útoků,“ uvádí se na pamětní desce visící ve městě Mallacoota, na níž je seznam jmen mrtvých a přeživších z útoku na loď Iron Crown.

Japonsko během tohoto období vyslalo na východní pobřeží Austrálie 13 ponorek, které poslaly ke dnu 22 lodí, což si vyžádalo 194 obětí, napsala agentura AFP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám