Hlavní obsah

Austrálie chce uskladnit oxid uhličitý v dolech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CANBERRA

Australští vědci navrhují řešit problém globálního oteplování uskladněním nejvýznamnějšího ze skleníkových plynů oxidu uhličitého v obřích podzemních nádržích.

Foto: VilKa

Brněnští The Glass Onion to dovedou na svých koncertech pěkně rozjet

Článek

Australská vláda byla ostře kritizována za to, že podobně jako Spojené státy odmítla podepsat Kjótský protokol o omezování emisí skleníkových plynů v průmyslových zemích. Canberra soudí stejně jako Washington, že uplatnění protokolu by bylo špatné pro ekonomiku. Australský kabinet nicméně věnoval 13 milionů amerických dolarů na výzkum, jak snížit emise oxidu uhličitého jeho uskladněním v obřích podzemních nádržích, vzniklých důlní činností.

Projekt má zahrnovat spolupráci s partnery v USA, Evropě a Japonsku při studiu technologií a energetických systémů, které by umožňovaly jímat oxid uhličitý v elektrárenských a továrních komínech, a pak jej skladovat v podzemí.

"Austrálie má dostatečnou kapacitu, aby mohla uskladnit všechny naše emise v příštích 2000 letech," prohlásil ředitel Výzkumného střediska pro technologie skleníkových plynů Peter Cook. "Chceme si být jisti, že je to bezpečné, proveditelné a ekonomické."

Reklama

Výběr článků

Načítám