Hlavní obsah

Australané žalují výrobce léků na Parkinsonovu chorobu, po léčbě se stali gamblery

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney

Parkinsonova choroba postihující centrální nervovou soustavu se léčí také medikamenty Permax a Cabaser. Jenže jejich vedlejší účinky mohou zásadně změnit životní styl pacienta. Velmi často dochází také k vyvolání impulzivního hráčství. Více než sto Australanů s tím má neblahé zkušenosti. Stali se totiž gamblery. Výrobce léků nyní společně žalují.

Foto: Profimedia.cz

Skupina Australanů žaluje výrobce léků na Parkinsonovu chorobu. Ilustrační foto

Článek

Jsou popsány například i případy, kdy se z uživatelů léků stali sexem posedlí erotomani. Ti se však žaloby nezúčastnili. Gambleři viní konkrétně společnosti Aspen Pharmaceuticals a Pfizer Australia. Ty budou muset čelit žalobám za své léky Permax a Cabaser.

Podle žaloby pacientů, kteří se spojili a jichž je více než sto, firmy projevily nedbalost, prodávají vadné produkty a nevarovali dostatečně a řádně o potenciálních nebezpečích.

Některým pacientům se kvůli gamblerství rozpadla rodina

„Ty léky nahrazují účinky dopaminu v mozku, což je látka nutící lidi k dosahování potěšení a může způsobit závislé chování. Většina klientů po užití léku začala projevovat patologickou potřebu hrát, kterou nedokázala ovládat a která vedla k finančním ztrátám a rozpadu rodin,“ uvedla k žalobě právnička Anne Shortallová zastupující poškozené pacienty.

Obě farmaceutické společnosti sice už na letácích tyto nežádoucí účinky uvádějí, ale až od roku 2009. Skupina poškozených svou žalobu opírá o fakt, že léky užívala před rokem 2009.

Reklama

Výběr článků

Načítám