Hlavní obsah

Australan z karantény slanil po prostěradlech

Novinky, ČTK, Martin Vlk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devětatřicetiletého Travise Jay Mylesze z australského Queenslandu zadržela policie ve státě Západní Austrálie poté, co v úterý brzy nad ránem utekl ze čtvrtého patra hotelu, kde trávil povinnou karanténu. Z pokoje se dostal za použití provizorního lana z prostěradel, píše deník Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Město Perth v Západní Austrálii.

Článek

Mylesz do největšího australského státu přicestoval v pondělí z Brisbane, ale neprokázal se G2G pasem (dokument nutný k vycestování do Západní Austrálie a Tasmánie, pozn. redakce).

Když ani na místě vyplněný dotazník nesplňoval podmínky k přicestování, dostal nařízení do 48 hodin Západní Austrálii opustit a byl převezen do hotelu v Perthu, kde měl strávit jednu noc v karanténě.

Dotyčnému se však tento scénář pravděpodobně nezamlouval, neboť asi 45 minut po půlnoci z hotelu utekl. A to vcelku nezvyklým způsobem – ze čtvrtého patra slanil po prostěradlech, která svázal k sobě a vytvořil z nich provizorní lano.

Policisté jej nalezli krátce před devátou hodinou ranní v sousední čtvrti a zadrželi ho. Muž nyní čelí obvinění z nedodržení pokynů a poskytnutí nepravdivých nebo zavádějících informací.

Už v úterý odpoledne se zúčastnil soudního líčení prostřednictvím online platformy. S ohledem na skutečnost, že nepožádal o propuštění na kauci, zůstane ve vazbě až do začátku srpna, kdy skončí jeho 14denní karanténa. Poté se dostaví k soudu osobně.

Koronavirová situace v Austrálii

Západní Austrálie se aktuálně snaží izolovat od Nového Jižního Walesu, Victorie a Queenslandu jak jen to jde, neboť tyto státy nyní bojují s ohnisky koronavirové mutace delta.

Nový Jižní Wales za posledních 24 hodin podle statistik tamního ministerstva zdravotnictví zaznamenal 79 nových případů, Victoria 14, Queensland 3. V Novém Jižním Walesu je vyhlášen lockdown do 30. a ve Victorii do 27. července.

Podle informací serveru BBC je plně očkovaných pouze 12 procent dospělé australské populace. S ohledem na nedostatek zásob, konkrétně vakcíny Pfizer, tak množství Australanů nebude mít nárok na vakcinaci až do konce letošního roku.

Austrálie od začátku epidemie registruje výrazně méně nakažených i zemřelých v souvislosti s covidem-19 než jiné vyspělé země. Částečně k tomu přispěla i velmi přísná pravidla na mezinárodních i vnitrostátních hranicích. Celkově bylo v zemi do dnešního dne zaznamenáno 915 úmrtí a více než 32 tisíc případů nemoci covid-19.

Reklama

Výběr článků

Načítám