Hlavní obsah

Atomium se opět leskne, v Bruselu proběhlo čištění belgické dominanty

Jakým způsobem se bude čistit 165 miliardkrát zvětšená kopie základní buňky krystalové mřížky železa, tím se v době vzniku nikdo nezabýval. Atomium v Bruselu mělo být dočasným symbolem mezinárodní výstavy Expo v roce 1958, příští rok však oslaví 60. výročí své existence. A záběry agentury Reuters napovídají, že mytí bruselského symbolu není žádná legrace.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Bruselu začalo každoroční čištění ikonického AtomiaVideo: Reuters

 
Článek

Stavba dosahující výšky 102 metrů měla zmizet ihned po skončení mezinárodní výstavy konané roku 1958. Ovšem díky velkému úspěchu, který si vysloužila, se stala dominantou Bruselu a v hlavním městě Belgie stojí dodnes.

Foto: Reuters

Mytí Atomia je nesmírně obtížné.

Foto: Reuters

Stavba dosahuje výšky 102 metrů, mytí není žádná legrace.

Otázku čištění masivní stavby tvořené devíti ocelovými koulemi však při výrobě logicky nikdo neřešil. Atomiu nenahrává ani umístění nedaleko bruselského letiště, z letadel na něj totiž dopadají všemožné nečistoty obsažené v leteckém palivu. Kvůli silné korozi tak v roce 2006 proběhla rozsáhlá a finančně nákladná renovace, která stavbě opět dodala lesk. Od té doby však musí být čištěna nejméně jednou ročně.

Foto: Reuters

Atomium vyžaduje ruční mytí.

Foto: Reuters

Stavbu znečišťují nečistoty obsažené v leteckých palivech.

Ačkoli je mytí nesmírně náročné, vybraní pracovníci si to nesmírně užívají. „Když jsme první den začali, užívali jsme si úchvatný výhled. Jinak je to práce jako každá jiná,“ řekl agentuře Reuters lídr čistícího týmu Olivier Delecosse.

Foto: Reuters

Pro čističe je mytí Atomia poctou.

Foto: Reuters

Ocelovou stavbu je od roku 2006 nutné čistit nejméně jednou ročně.

S mytím vždy začínají od vrchu a postupně slaňují níž a níž. Proces probíhá většinou v létě, neboť vybraný čistící přípravek nemůže být použit za deště. „Čištění Atomia je pro nás velmi zajímavou příležitostí. Každý člen je na práci hrdý, protože se jedná o symbol Belgie,“ uzavřel Delecosse.

Reklama

Výběr článků

Načítám