Hlavní obsah

Astronomy šokovala hvězda s rychlostí pět miliónů km/h

Novinky, IAN.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Astronomové objevili doposud nejrychleji se pohybující hvězdu. Letí vesmírem závratnou rychlostí pěti miliónů kilometrů za hodinu.

Článek

Přestože to tak na první pohled nemusí vůbec vypadat, všechny hvězdy se pohybují. Astronomům dnes nedělá problémy změřit velikost tohoto pohybu u některých z nich. Nová pozorování družicí Chandra však odhalila hvězdu, která letí pryč z Galaxie rychlostí takřka neuvěřitelnou.

Ohromná exploze

Jedná se o tzv. neutronovou hvězdu, která vznikla teprve před asi čtyřmi tisíci lety během exploze supernovy v souhvězdí Lodní zádě, které je pozorovatelné na jižní obloze. Během relativně krátkého okamžiku může být zdegenerované jádro hvězdy (tvořené neutrony) urychleno z místa svého vzniku pryč. I když mechanismy tohoto procesu ještě nejsou úplně zřejmé.

V tomto případě však vychází rychlost na necelých pět miliónů kilometrů za hodinu! To je dost na to, aby se hvězda uvolnila z gravitačního sevření naší Galaxie a dostala se v budoucnosti za její hranice. Jak vysvětlit tak velkou rychlost ale astronomové netuší. Modelovat situaci předcházející takové "ráně" zabere totiž mnoho hodin i těm nejvýkonějším superpočítačům a dosavadní modely jsou jen velmi zběžné.

Reklama

Výběr článků

Načítám