Hlavní obsah

Archeologové v Číně nalezli údajně více než 2000 let staré víno

Archeologové v čínské provincii Šen-si se zasloužili o významný objev. V jedné z hrobek pocházejících s největší pravděpodobností z dynastie Čchin (221–206 př. n. l.) totiž nalezli bronzovou nádobu, uvnitř které byla zapečetěna zhruba tři deci bílého vína, píše deník Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Jeden z archeologů v čínské provincii Šen-si.

Článek

Objev alkoholického moku je součástí rozsáhlých vykopávek archeologů z Archaeological Research Institute z období od loňského května do letošního ledna.

Bronzová nádoba s asi třemi decilitry vína, která je podle archeologů stará více než dva tisíce let, byla ukrytá v jedné z celkem 56 nalezených hrobek. Ta údajně patřila prostému občanovi, což má podle odborníků dokazovat, že víno bylo oblíbené a rozšířené i mezi obyčejnými lidmi. Nalezené víno je bílé, na obrázcích je ale vidět, že tekutina není čirá, jak ji známe dnes, nýbrž zakalená.

Tekutina prý v nádobě vydržela díky kvalitnímu těsnění. Nádoba byla údajně pokryta tvrdou pytlovinou a ovázána popínavou rostlinou.

Kromě nádoby s vínem archeologové v hrobkách nalezli dalších 260 předmětů. Cenným objevem je například meč, jehož stáří se odhaduje na téměř tři tisíce let. Další zajímavostí je pak želví krunýř, který se s největší pravděpodobností využíval pro účely věštění.

Reklama

Výběr článků

Načítám