Hlavní obsah

Archeologové našli nejstarší hrobku Střední Ameriky, ukryta byla 2700 let

Novinky, BBC, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chiapas

Archeologové hlásí z mexického města Chiapas rekordní nález. V tamější pyramidě totiž objevili doposud neznámou hrobku, která může být podle jejich předpokladů až 2700 let stará a tudíž nejstarší v celé Střední Americe. V jejím nitru pak objevili čtyři kostlivce, jeden z nich byl obklopen velkým množstvím jantaru a nefritu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Archeologové objevili v Mexiku 2700 let starou hrobkuVideo: Reuters

 
Článek

Vědci věří, že nalezli hrobku vysokého kněží nebo vládce Chiapa de Corzo, což byla ve své době velmi prominentní osoba. Archeologové se domnívají, že zvyk pohřbívat mrtvé v pyramidách je daleko starší, než se doposud myslelo a datuje se podle nich daleko před vznik mayské kultury.

"Tisíc let před tím, než se konaly v pyramidách v regionu Mayů královské pohřby, tak tady, v Chiapa de Corzo, pohřbívali své elitní obyvatele uvnitř pyramid. A to mluvíme o roce 700 před naším letopočtem," informoval jeden z historiků.

Hrobka se nachází uvnitř pyramidy, která měla při své první výstavbě něco mezi šesti až sedmi metry. V ní se nacházely schody, které vedly do nejvrchnější části celé stavby. Teprve nyní však archeologové v pyramidě objevili hrobku. Po 24 hodinách kopání odkryli pohřební komoru měřící čtyřikrát tři metry.

Dva lidé možná obětováni

Komora obsahovala kosti tří lidí. Jedno z těl bylo zahrnuto nejrůznějšími náhrdelníky, náramky, a jantarem či nefritem. Mělo na sobě také cosi jako pohřební masku, která měla oči vytvořené ze zeleného obsidiánu.

Další dvě těla byla možná přidána do hrobky, aby důležitého muže doprovodili v posmrtné cestě. Jedno z nich patřilo malému dítěti. To bylo v hrobce pečlivě umístěné, tělo mladého muže do ní bylo jen vhozeno. To by naznačovalo, že mohlo jít o dítě vlivné osoby, které přirozeně zemřelo a další osoba mohla být například jen služebníkem, který byl po smrti svého pána obětován.

V křídle, které je připojené k hlavní hrobce, archeologové našli čtvrtou kostru, která patřila ženě. I její tělo bylo bohatě obloženo nefritem, jantarem a nejrůznějšími přívěšky ve tvaru ptáků a opic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám