Hlavní obsah

Archeolog prý našel hrob apoštola Pavla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Italský archeolog Giorgio Filippi je přesvědčen, že pod jedním kostelem na jihu italské metropole našel sarkofág, který je místem posledního odpočinku apoštola Pavla, učedníka Kristova. Specialista Vatikánského muzea nyní hodlá do sarkofágu malým otvorem zavést kameru, aby pořídil záběry jeho vnitřku.

Článek

Apoštol Pavel se narodil v pátém roce našeho letopočtu v maloasijském Tarsu. Nejprve pronásledoval církev, později ale prožil dramatické obrácení a jako apoštol šířil Kristovo učení na misijních cestách do Řecka a Říma. Podle křesťanské tradice zemřel v Římě mezi lety 64 a 67 mučednickou smrtí.

Hrob byl objeven již ve čtvrtém století a jeho pravost potvrdil oficiálně sám císař Theodosius. Na místě pak vyrostla bazilika San Paolo Fuori le Mura (Svatého Pavla za hradbami) a hrobku označili nápisem Paulo Apost Mart (Apoštol Pavel, mučedník). "Základy kostela však znemožnily přístup k hrobu, takže se na něj postupně zapomnělo," sdělil Filippi, který senzační objev učinil během vykopávek v letech 2002 až 2003.

Nový zákon je ohledně informací o apoštolově konci skoupý, zjevně proto, aby zabránil rozšíření jeho mučednického kultu. Kniha Skutků apoštolských jako poslední informaci uvádí, že Pavel čekal v domácím vězení na soud římských úřadů.

Reklama

Výběr článků

Načítám