Hlavní obsah

Antisemitská Alexa? Virtuální asistentka čerpá odpovědi z protižidovských webů

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Britští poslanci zabývající se bojem proti antisemitismu se obrátili na Amazon se svými zjištěními ohledně virtuální asistentky Alexy společnosti Amazon. Podle nich totiž Alexa na dotazy, kdo kontroluje světová média nebo kdo kontroluje svět, odpovídala citacemi antisemitských konspiračních teorií.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Amazonu dotaz položili zástupci celoparlamentní poslanecké skupiny, která se zabývá antisemitismem a bojem proti němu. V dopise zároveň poslanci uvedli několik příkladů dotazů, na které Alexa odpovídala znepokojujícím způsobem.

Na dotaz, zda židé kontrolují média, odpověděla hlasová asistentka: „Tady je něco, co jsem našla na stránkách wikipedie o Jew Watch (antisemitská stránka, která například popírá existenci Holocaustu - pozn. red.). Jew Watch tvrdí, že židé kontrolují většinu světových finančních systémů a světová média.“

Podobnou odpověď měla Alexa i na otázku, zda sionští mudrcové kontrolují svět. „Podle palwatch.org Protokoly sionských mudrců, sionských podvodníků, odhalily jejich plány na podrobení si národů a získání kontroly nad světem,“ odpověděla Alexa.

Domácí asistent Googlu odposlouchával zákazníky

Internet a PC

Protokoly sionských mudrců jsou podvodným dokumentem, který od počátku minulého století používaly a stále používají různé skupiny jako argument pro antisemitské útoky (ať už verbální nebo fyzické). Palestinské hnutí Hamas jimi například ospravedlňuje teroristické útoky na Izrael.

Chyba ve filtrování

Je jasné, že v tomto případě nejde o antisemitismus v podobě, v jaké například některé umělé inteligence začaly uplatňovat rasistické a sexistické rozhodování, kdy upřednostňovaly bělochy, respektive muže. I umělé inteligence to dělaly na základě lidských dat, v případě Alexy jde však zřejmě o chybu ve filtrování zdrojů, ze kterých Alexa čerpá. A neuvádí dostatečný kontext.

„Antisemitismus a jakákoliv diskriminace jsou pro nás neakceptovatelné,“ uvedl v reakci ve svém prohlášení Amazon. „Případ prošetřujeme a nahlášené odpovědi jsme zablokovali,“ uvedla společnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám