Hlavní obsah

Američanka za pět let vyprodukovala jen sklenici odpadu

Novinky, mšv

Američanka Lauren Singerová se před pěti lety rozhodla, že už má dost odpadu. Všechny plastové věci, jako třeba brčka či jednorázová holítka jí zkrátka už lezly krkem. Rozhodla se proto přejít na životní styl, při kterém nevyprodukuje téměř žádný odpad. A skutečně se jí to povedlo. Za pouhých pět let nasbírala odpad, co se vejde do jedné sklenice, píše agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Američanka začala žít bez plastového odpaduVideo: Reuters

 
Článek

„Pro mě se jedná o jeden z problémů s odpadem, který zvládne člověk eliminovat sám díky jednoduché recyklaci nebo tím, že zkrátka bude nákup takových věcí redukovat. Nejedná se o žádnou složitou věc, člověk se na to jen musí soustředit,“ uvedla Singerová pro Reuters. „Takže zkrátka přestanete používat třeba brčka, což je pravděpodobně jedna z mých nejméně oblíbených věcí na celém světě,“ tvrdí šestadvacetiletá Američanka.

Dodává, že klíčem je věci trochu plánovat, pak se dá pohodlně žít bez všemožných obalů. O své snaze vyprodukovat, co nejmenší množství odpadu, píše Singerová také blog. Dává na něm rady podobně smýšlejícím lidem, jak se s problémem odpadu vypořádat. Američanka se například snaží přiblížit výhody kompostování nebo recyklování věcí ve smyslu jejich opakovaného užívání. Na kávu například používá bambusový kelímek a potraviny kupuje bez obalů.

Má i vlastní obchod

„Když jdu například do obchodu s potravinami, jsem připravená. Vezmu si věci podobné taškám, třeba bavlněné sáčky, které mohu použít namísto plastových. Beru si s sebou také sklenice nebo nějaké nerezové nádoby,“ tvrdí. Prodejci jsou prý už také mnohem připravenější na zákazníky, kteří si přinesou vlastní nádoby či tašky.

„Přijdu a řeknu, že tohle je způsob, jakým žiju. Nakoupím si u nich, dám jim za vše peníze, aby mohli prosperovat a fungovat dál. Ale nechci použít žádnou z plastových nádob nebo obalů,“ vypráví Singerová. Prodejci tak mají v podstatě na výběr, zda se rozhodnou Američance vyhovět či nikoli.

Singerová si navíc před půl rokem otevřela v newyorské čtvrti Williamsburg vlastní obchod nazvaný Package Free neboli bez obalu. V něm si mohou zákazníci nakoupit potraviny do nádob z nerezu, bambusu nebo do pytlíků z organické bavlny. „Každá taková věc, byť je malá, má pozitivní dopad na životní prostředí,“ uzavírá Američanka.

Také v Praze funguje několik obchodů, kde si mohou zákazníci nakoupit potraviny, aniž by je museli dávat do plastových sáčků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám