Hlavní obsah

Američan do sebe za deset minut nacpal 68 hot dogů

Novinky, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Tisíce diváků přihlížely ve středu na rozpáleném asfaltu na Coney Islandu v newyorském Brooklynu šestému triumfu Joeyho Chestnuta v tradiční soutěži pojídání párků v rohlíku. Za deset minut jich snědl 68 a odnesl si domů 10 000 dolarů (zhruba 200 000 Kč).

Největší jedlík spořádal za deset minut skoro 70 párků v rohlíkuVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Přeborník v přejídání tak vyrovnal hned dva rekordy svého dlouholetého rivala z Japonska Takeru Kobajašiho - v počtu pohlcených hot dogů a v počtu celkových vítězství.

Japonec, jehož výkony před lety oživily zájem o soutěž, se letos nezúčastnil stejně jako v předchozích dvou letech, kdy měl problémy se zákonem i s pořadateli. Chestnut tak neměl výraznější konkurenci. Druhý Tim Janus spořádal "pouze" 52 párků v rohlíku. Nejlepší ženu Sonyu Thomasovou, která letos vyhrála podruhé, předčil o sedm hot dogů.

Soutěži mužů předcházelo několik kulturních a sportovních vložek. Bylo ale znát, že netrpělivé publikum pod nesmlouvavým poledním sluncem chce vidět jediné - zápas jedlíků. Zhruba tři čtvrtě hodiny po poledni místního času se dočkalo.

Ke stolům s párky v rohlíku začali přicházet jednotliví borci s důmyslnými úpravami vlasové pokrývky, pomalovanými tvářemi či alespoň údernými slogany. Většina z nich byla až na obřího černocha Erica Bookera překvapivě štíhlá. Devatenáctiletý Matt Stonie pak působil spíše jako školák, a ne jako někdo, kdo do sebe během deseti minut dokáže nasoukat přes 40 hot dogů.

Párky s rohlíky mizely v ústech jako v drtičce

Po krátkém odpočítávání začala vlastní soutěž. Dílem šlo o fascinující, dílem o odpudivou podívanou. Soutěžící ve svérázné sportovní disciplíně byli při pohlcování párků stále více zamaštění a jinak zapatlaní kolem úst a zmítali se, jako kdyby se oddávali nějakému zvláštnímu tanci. Párky v rohlíku v nich pak mizely podobným stylem jako dřevo v drtičce.

Chestnut měl od počátku navrch. Nejprve vedl mírně a docela dlouho se na něj dotahoval mladičký Stonie. Za hranicí 30 snědených hot dogů ale již bylo jasné, že osmadvacetiletý Kaliforňan přezdívaný "Čelisti" ani letos nenajde rivala, a utká se tak jen se svým vlastním rekordem. Nakonec jej pouze vyrovnal a zůstal dva hot dogy od vysněné hranice 70 kusů během deseti minut.

Soutěž v pojídání párků v rohlíku se na Coney Islandu tradičně koná na americký Den nezávislosti. První ročník se uskutečnil v roce 1916 a tehdejšímu vítězi Jamesi Mullenovi stačilo k prvenství spořádat za deset minut pouhých 13 hot dogů. Více či méně pravidelně se ale klání koná až od roku 1972.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám