Hlavní obsah

Alžběta II. už vládne déle než František Josef I.

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská královna překonala minulý týden další významný milník. V délce vlády předběhla rakouského a později rakousko-uherského císaře Františka Josefa I. Na trůnu už Alžběta II. sedí 67 let a 356 dní, čímž se dostala na páté místo historických tabulek nejdéle vládnoucích monarchů.

Foto: Profimedia.cz

Alžběta II.

Článek

Na historický posun britské vládkyně upozornil v neděli politolog a filozof Adrian Hilton na svém twitterovém účtu. „Dnes se královna posunula o stupínek v tabulce nejdéle vládnoucích vladařů, když překonala Františka Josefa I. Bůh ochraňuj královnu,“ napsal Hilton.

František Josef I. (1830 - 1916) vládl rakouské, respektive rakousko-uherské monarchii od prosince 1848, kdy mu bylo 18 let, až do své smrti na zápal plic v listopadu 1916, tedy dohromady necelých 68 let, přesně 67 let a 355 dní.

Twitteroví uživatelé na sebe nenechali dlouho čekat a přispěchali se svými gratulacemi, zejména pak vyzdvihovali důstojnost, s jakou královna svou roli plní.

Před královnou je na čtvrtém místě mayský vládce Kʼinich Janaab Pakal. Městskému státu Palenque vládl v dobách jeho největšího rozkvětu v sedmém století, a to po celých 68 let a 33 dnů mezi lety 615 a 683 našeho letopočtu. K postupu na čtvrtou příčku tak královně stačí udržet se na trůnu ještě necelé dva měsíce.

Foto: Profimedia.cz

Franz Josef I. vládl v letech 1848 až 1916.

V čele tabulek je francouzský král

Třetím v pořadí je lichtenštejnský princ Johan II. zvaný Dobrý. V čele Lichtenštejnska stanul v den svých 18. narozenin v roce 1858, hlavou státu pak zůstal až do své smrti o 70 let a 91 dní později v roce 1929. Na druhém místě se pak nalézá thajský král Pchúmipchon Adunjadét (též známý jako Ráma IX.), jenž byl hlavou svého státu od roku 1946 do roku 2016 a vládl tak 70 let a 126 dní.

Alžběta II. kývla na Harryho a Meghaninu nezávislost: „Chápu jejich přání žít jako rodina”

Evropa

V čele žebříčku pak stojí francouzský král Ludvík XIV., jenž se stal králem v pouhých pěti letech v roce 1643. Francii pak vládl dlouhých 72 let a 110 dnů, než v roce 1715 zemřel.

Nutno dodat, že tato historická tabulka je složena pouze z panovníků suverénních národů. Například svazijský král Sobhuza II. vládl neuvěřitelných 83 let, až do roku 1968 bylo však Svazijsko britským protektorátem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám