Hlavní obsah

Aligátoři přežívají zimu s čumáky trčícími z ledu

Při prvním pohledu na aligátora, jehož tlama vykukuje ze zamrzlé hladiny, to vypadá, že si zima připsala další oběť. Ve skutečnosti je to ale důkaz, jak se plaz za milióny let svého vývoje dokázal elegantně přizpůsobit nepříznivým podmínkám. Ve stavu podobném hibernaci a s čumákem nad hladinou kvůli dýchání pokojně přežívá zimu.

BEZ KOMENTÁŘE: Aligátoři zamrzlí v ledu během brumaceVideo: The Swamp Park, Ocean Isle, NC

 
Článek

Shallotte River Swamp Park ležící v Severní Karolíně založil Rube McMullan se svou manželkou. Chtěl zprostředkovat lidem krásu bažinaté přírody a ukázat, že močály, kterým se lidé obvykle vyhýbají, jsou fascinujícím prostředím, kde bují rozličný život.

Dnes si návštěvníci mohou užít několika různých atrakcí, v parku ale rovněž našlo domov několik zachráněných aligátorů, kteří předtím žili v nevyhovujících podmínkách v zajetí a nemohou se už vrátit do volné přírody. Video, které před několika dny zveřejnil park na svých stránkách, ukazuje, jak aligátoři přežívají letošní mimořádně krutou zimu.

Aligátoří tlamy zamrzlé v ledu vypadají zvláštně a na první pohled by se mohlo zdát, že už to zvířata mají za sebou. Ve skutečnosti však elegantně přežívají ve stavu, který je podobný hibernaci a říká se mu brumace.

Foto: The Swamp Park, Ocean Isle, NC

S čumáky nad ledem aligátoři zůstanou, dokud se neoteplí.

Stejně jako ostatní plazi i aligátor americký patří mezi studenokrevné živočichy, kteří nejsou schopní udržet stálou tělesnou teplotu a mohou ji ovlivňovat pouze pohybem svalů či vyhříváním na slunci. V zimních měsících by však pro aligátory bylo těžké teplotu udržet, a proto když klesne teplota pod 21 stupňů Celsia, začnou se připravovat k zimnímu spánku.

Zamrzlá tlama, klid a pohoda

Tehdy přestanou aligátoři přijímat potravu, a jakmile teplota klesne pod 13 stupňů, začnou brumovat. Na souši se zavrtají do vyhloubených děr, ale přezimovat tito plazi zvládnou i v zamrzající vodě.

Foto: The Swamp Park, Ocean Isle, NC

Během brumace aligátoři sice nespí, ale prakticky se nehýbají.

Instinktivně vycítí dobu, kdy se na hladině začne tvořit led, a vystrčí tlamu z vody, aby mohli dýchat. Následně se téměř přestanou hýbat, zpomalí tělní procesy a sníží tělesnou teplotu. Často se pak stane, že led nad hladinou zamrzne a trčí z něj pouze aligátoří tlama.

Takto jsou schopni aligátoři přežít i několik měsíců, z brumace se proberou až ve chvíli, kdy teplota opět stoupne a led roztaje.

Od hibernace se brumace liší zejména v metabolických procesech probíhajících uvnitř těla živočicha. Savci během hibernace navíc opravdu upadají do spánku, zatímco plazi jsou během brumace ve stavu bdělém, a mohou tak vykazovat občasnou aktivitu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám