Hlavní obsah

13 faktů, které jste o pátku třináctého nevěděli. A možná to je dobře

Novinky, Jakub Kynčl

Pátek třináctého není tak výjimečnou událostí, jak by se mohlo zdát. Za sedm let k němu dojde v průměru 12krát, tedy bezmála dvakrát ročně. Strach z něj panuje pouze v západní kultuře. Jedno vysvětlení však zastiňuje ty ostatní. Proč? Protože Jidáš.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Článek

1) Poslední Kristova večeře měla 13 hostů. Hostem číslo 13 byl Jidáš, který Ježíše zradil. A ač se v tomto ohledu názory liší, podle mnohých byl Ježíš ukřižován právě v pátek. Dvojitý důvod k pověrám.

2) Ve středověku se slušelo věšet kriminálníky právě v pátek, který byl často znám jako „popravčí den”. Přidejte si 13 schůdků na popraviště a zvyklost, že byl v mnohých zemích uzel popravčí smyčky 13krát obtočen. Ve Velké Británii se navíc popravčímu platilo 13 pencí a půlpenny navíc. Další opěrný bod pro pověry.

3) Nejhorší letecká nehoda v pátek třináctého se udála v roce 1972. Let Fuerza Aérea Uruguaya 571 byl bez debat tragický, ale měl aspoň částečně šťastný konec hraničící se zázrakem. Letadlo se 45 lidmi na palubě havarovalo v argentinské části And. Po pádu letounu museli přeživší strávit 72 dní v drsné divočině. Nakonec jich přežilo 16. Život jim zachránili dva přeživší, kteří po deseti dnech úspěšně došli pro pomoc.

4) Některé zahraniční pojišťovny uvádí, že v pátek třináctého dochází k většímu množství pojistných událostí než v jiné dny. V České republice tato slova potvrdila jen pojišťovna Generali. [celý článek]

5) Pokud jsou sportovci pověrčiví a myslí si, že je pro ně pátek třináctého špatný, nemají velké šance na úspěch. Může to znít hloupě, ale výzkumy ukázaly, že právě pověrčivost může mít na výkon sportovce naopak i placebo efekt. Pokud totiž cítí, že jim nějaké rituály dodávají sebejistotu a zlepšují soustředění, často se jejich výkon fakticky zlepší a oni se cítí klidnější.

Foto: Profimedia.cz

Chtěli byste najít pověrčivějšího sportovce než je tenista Rafael Nadal? To byste hledali dlouho. Nicméně jeho podivné eskapády asi pomáhají...

6) Zakladatel stresového centra v americké Kalifornii Donald Dossey uvedl, že americká ekonomika přichází při každém pátku třináctého zhruba o 900 miliónů dolarů (17,5 miliardy korun), protože lidé kvůli tomuto datu jednoduše nedělají to, co by dělali běžně.

7) Numerolog Thomas Fernsler pro National Geographic uvedl, že číslo 13 trpí tím, že se nachází v číselné řadě hned po čísle 12. Podle Fernslera je číslo 12 „kompletní”. Je 12 měsíců v roce, 12 znamení zvěrokruhu, 12 bohů olympských, 12 apoštolů či 12 kmenů izraelských. Podle numerologa je číslo 13 spojované se smůlou právě kvůli tomu, že zachází maličký kousek za tu kompletnost. Stává se tak neklidným.

8) Z pátku třináctého by měly mít děs řidičky ve Finsku. Když se tam totiž jeden lékař podíval do statistik za posledních 25 let, zjistil, že ženy v tento den umírají při dopravních nehodách téměř dvakrát častěji než muži.

9) Pátek třináctého nepřeje svatbám. Svatební agentury z Evropy a Severní Ameriky evidují v tyto dny výrazně menší počet svateb než bývá běžné. Pátky jsou přitom jinak relativně velmi oblíbeným dnem pro svatby kvůli víkendu, který po něm následuje.

Foto: Profimedia.cz

Svatbu v pátek třináctého lidé raději vynechávají.

10) Jihoafrický diamantový magnát Joel Woolf byl zastřelen v roce 1898, krátce po večeři v londýnském hotelu Savoy. Na poslední chvíli jeden z hostů odřekl účast a u stolu jich tak zůstalo sedět právě 13. Legenda (společně s BBC) říká, že se tak stalo právě v pátek třináctého. Když se tak v budoucnu mělo ke stolu posadit přesně 13 hostů, jeden z obsluhujících číšníků si ke stolu přisedl, aby zaplnil místo 14. hosta.

11) Pro nehezké třináctkové příběhy nemusíme ale chodit vždy tak daleko do historie. V roce 2010 udeřil blesk do 13letého chlapce, který sledoval leteckou exhibici nad městečkem Lowestoft v hrabství Suffolk. Ambulance zaznamenala čas příjezdu na místo ve 13:13. A abychom nezapomněli – ano, byl pátek třináctého.

12) Mnohé letecké společnosti vynechávaly ve svých letadlech cíleně 13. řadu a některé tak činí ještě stále. Podle zakladatele portálu Seatguru Matta Daimlera je to proto, aby minimalizovaly negativní pocity u pasažérů. Americké aerolinky Reno Air tuto řadu vynechávaly kvůli pověrčivosti lidí mířících do jejich domovského Rena. Když někdo míří do „malého Las Vegas”, nechce sedět ve smolné řadě. A právě hráči bývají silně pověrčiví. Lufthansa vynechává vyjma 13. řady i řadu 17. Důvod? Sedmnáctka je pro změnu považována za nešťastné číslo zase v Itálii a Brazílii.

14) Další pátek třináctého nás čeká co nevidět, a to 13. května 2022.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám