Hlavní obsah

12 rad, jak si nejlépe vychutnat v létě pivo

Novinky, jky

Pivo je v České republice jednoznačně nejoblíbenějším nápojem. V horkých letních dnech je ale poněkud problematické vychutnávat si pivo stejně kvalitně, jako v zimě. Chmelový mok se rychleji ohřívá a když si pořídíte vlastní sud a pípu, tak je vše ještě o mnoho složitější. Vrchní sládek piva Gambrinus Jan Hlaváček radí, jak popíjet kvalitní mok i v létě.

Článek

Pivo v hospodě, na zahrádce či na festivalu

V letních měsících vystoupí rtuť teploměru často i nad tropických 30 stupňů. Ideální teplota piva pro konzumaci je však 7-8 stupňů, je proto zřejmé, že nároky na chlazení jsou vyšší než v chladnějším období.

1. V létě si objednávejte raději třetinky, pak bude pivo vždy „čerstvé“ a správě vychlazené.
2. V teplém období preferujte tlustostěnné sklenice, které déle udrží nižší teplotu – důležité však je před čepováním sklenice vypláchnout a zchladit studenou vodou.
3. Dobré pivo vám v létě spíše načepují v té hospodě, kde mají zachlazený prostor pro uskladnění sudů s pivem nebo tankovnu.
4. Pokud se čepuje do kelímků, radši jděte tam, kde mají kelímky průhledné. Uvidíte, kolik piva vám výčepní dopřál, a pivo se přece „pije“ i očima.

Pivo ve džbánu

K letní atmosféře patří i podvečerní posezení na vyhřáté terase a popíjení řízného piva, které jste si přinesli ve džbánku z hospody.

5. Před načepováním piva džbán vždy vypláchněte a nechte v něm chvíli studenou vodu, aby se správně ochladil.
6. Pro čepování piva jsou lepší džbány kameninové či porcelánové, chrání pivo před světlem a lépe udrží teplotu. Lepší je džbán s úzkým hrdlem, ideálně s kovovým víčkem, které zadrží CO2 přirozeně obsažené v pivu a znemožňuje přístupu vzduchu (zvětrávání).
7. Džbán by měl mít přesný obsah, aby ho mohl výčepní načepovat přímo z pípy.
8. Hlídejte výčepního, aby do džbánu pivo čepoval šetrně (i zcela bez pěny). Neuniká tak předčasně CO2 a pěna vzniká až při nalévání piva do sklenice.

Zahradní party u soudku

Letní období přímo vybízí k přípravě soukromé zahradní party, kde si užijete teplých večerů společně s přáteli. Většina lidí pak řeší, zda si na takovou akci koupit spíš sud, „basu“ piv či kartón plechovek.

9. Sud si zajistěte den předem a dejte ho nejlépe do temného chladného sklepa vychladit.
10. Před čepováním sud šetrně přeneste, rozhodně ho nekutálejte.
11. Sud, výčep i vedení umístěte nejlépe do stínu a sud překryjte mokrým hadrem, aby se pivo zbytečně neohřívalo a chladič tak překonával co nejmenší tepelný rozdíl.
12. Výčepní zařízení zapněte alespoň 30 minut před samotným čepováním. Chladič se s předstihem ochladí na ideální provozní teplotu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám