Hlavní obsah

Pomohl řidičce u pumpy a život se mu obrátil naruby. Nyní se bojí o bezpečnost

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Případ, který se nedávno odehrál u čerpací stanice v Jihoafrické republice, má pokračování. Zaměstnanec pumpy Nkosikho Mbele pomohl řidičce, věnoval jí zhruba 160 korun, aby jí nedošlo palivo na nebezpečné dálnici, kam se chtěla vydat. Žena se s příběhem svěřila na sociálních sítích a Mbeleho skutek se stal námětem na sbírku, v níž se vybraly během pár dnů desetitisíce dolarů. Peníze však mají i svoji stinnou stránku.

Foto: Profimedia.cz

Dálnice N2 je nebezpečným místem.

Článek

Monet van Deventerové, která si zapomněla peněženku a neměla na benzin, hrozilo, že uvízne na nebezpečném dálničním úseku, nechvalně proslulém vysokou kriminalitou.

„Madam, na dálnici N2 vám nemůže dojít benzin. Dám vám 100 randů (asi 160 korun) a vy mi je vrátíte, až budete poblíž,“ uvedl podle stanice BBC pumpař, aniž by po ženě chtěl jakýkoliv kontaktní údaj. „Ani jsem o tom nepřemýšlel... Udělal jsem, co bylo správné,“ řekl pumpař místnímu rádiu.

Vděčná žena se s příběhem svěřila na sociálních sítích a založila crowfundingovou sbírku, která za několik dní vynesla přibližně 750 tisíc korun. Skromný muž hodlá peníze utratit především za nové bydlení, vzdělání svých dětí a splacení dluhů.

Ironií osudu však je, že „snadno” získané peníze mohou přinést v zemi s vysokou kriminalitou i problémy. Po medializaci případu se tak Mbele - jenž žije v malém obydlí společně se svými dvěma dětmi, matkou a bratrem - obává o svoji bezpečnost.

V obavě z možného přepadení tak Mbele pověřil crowfundingovou společnost, aby zaplatila z vybraných peněz školné pro děti, investovala do nového bydlení a poplatila jeho účty.

Mbele je teď v Kapském městě celebritou a někteří řidiči se dokonce zastaví na pumpě s dobrákem vyfotit. „Je to neuvěřitelné, můj život se obrátil vzhůru nohama,” popsal svoje pocity 28letý muž, jenž si vysloužil telefonát od samotného šéfa řetězce čerpacích stanic.

„Rozhodli jsme se stejnou částku, která se vybrala ve sbírce věnovat na charitu, a to podle výběru našeho zaměstnance,” uvedla společnost. Mbele se rovněž podívá na Zanzibar, kde bude na konferenci navržen na speciální zaměstnanecké ocenění. Jak je vidět, někdy i malá pomoc ostatním může změnit celý život.

Reklama

Výběr článků

Načítám