Hlavní obsah

Královna Alžběta II. oslavila 93. narozeniny. Letos už podruhé

Londýňané byli v sobotu svědky velkolepých oslav na počest třiadevadesátých narozenin královny Alžběty II. Královna projela centrem v tradičním uzavřeném kočáře, větší pozornost nadšených fanoušků královské rodiny ale budila vévodkyně Meghan, která se poprvé od narození syna představila na oficiální akci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Oficiální oslava narozenin Alžběty II.Video: AP/Reuters

 
Článek

Tisíce lidí sledovaly zástup 1400 vojáků, kteří ve slavnostních červených uniformách pochodovali ulicemi. Královská rodina pak následně projela Londýnem a na balkóně Buckinghamského paláce sledovala slavnostní přelet letadel na královninu počest.

Královna oblečená v bílém kostýmu projela centrem britské metropole v uzavřeném kočáře. Patrně ještě větší pozornost poutal otevřený kočár, v němž se vedle vévodkyní Kate a Camilly usadil Harry oblečený do vojenské uniformy a Meghan, kterou příznivci královské rodiny neviděli na oficiální akci od chvíle, kdy před měsícem porodila syna.

Foto: Reuters

Kromě královny budila největší pozornost vévodkyně Meghan v kočáře se svým manželem a vévodkyněmi Kate a Camillou.

Následník trůnu princ Charles a jeho starší syn princ William tradičně na přehlídku vyrazili v řadách vojska na koních. Mezi hosty byla například odstupující premiérka Theresa Mayová, která v pátek odešla z čela Konzervativní strany a čeká na volbu svého nástupce v premiérském křesle.

Tradice stará čtvrt tisíciletí

Královna své narozeniny slavila už podruhé. Poprvé to bylo v den, kdy se narodila, tedy 23. dubna. Tradice dvojích oslav je více než 250 let stará. Založil ji v roce 1748 král Jiří II. Ten se narodil 9. listopadu a vzhledem k anglickému počasí mu nepřišlo vhodné pořádat v tento den slavnostní průvod. Vymyslel proto oficiální oslavu panovníkových narozenin.

Foto: niall hall, oslava, velká británie, narozeniny, alžběta, Reuters

Oslavu narozenin narušilo zranění jednoho z členů Irské gardy. Majora Nialla Halla shodil kůň. Muž byl převezn do nemocnice, jeho zranění ho neohrožují na životě.

Každá země Commonwealthu má stanoven jiný den, kdy narozeniny svého panovníka oslaví, podle toho, kdy je v zemi nejpříhodnější počasí. Ve Velké Británii to byl původně vždy druhý čtvrtek v červnu, v roce 1959 se datum posunulo na každou druhou červnovou sobotu.

V Austrálii je to vždy druhé pondělí v červnu, v Kanadě pak poslední pondělí před 25. květnem. O tom, že tradice oslav královny je nesmírně silná, svědčí případ Fidži. Tam v roce 1987 po vojenském převratu odmítli uznat monarchii, oslavy narozenin královny se tu konaly vždy 12. června až do roku 2012, než je vůdce vojenské vlády Komodor Frank Bainimarama výslovně zakázal.

Reklama

Výběr článků

Načítám