Hlavní obsah

Ústecká zoo slaví chovatelský úspěch

Zoologická zahrada v Ústí nad Labem slaví chovatelský úspěch. Poprvé v historii zoo se povedlo odchovat dvě mláďata tučňáka brýlového. Vzhledem k tomu, že jiná česká ani slovenská zoo tento druh nechová, jedná se o první odchov i v rámci Unie českých a slovenských zoologických zahrad (UCSZOO).

Foto: Zoo Ústí nad Labem

Mládě tučňáka brýlového v ústecké zoo

Článek

Zoologická zahrada v Ústí nad Labem chová tučňáky od roku 2017. Tehdy do zoo dorazila z Anglie první skupina pěti samců a stejného počtu samic. Podle ředitele zoo Romana Končela si však na nové prostředí zvykali velmi pomalu. „Pravděpodobně i díky tomu, že tučňáci jsou ptáci žijící v koloniích a bezpečněji se cítí ve větších skupinách, než jsme měli my,” říká Končel.

Po roce tak dorazilo z Polska dalších šest jedinců a ihned byly vidět změny v chování celé skupiny. „Především jsme si přes zimu všímali, že se tučňáci začínají pomalu párovat. U tučňáků hraje při výběru partnera svoji roli jednak samotný vzhled a zdatnost, ale také jakýsi tanec a zpěv, což u nich znamená nesnesitelný řev a křik s pobíháním kolem sebe, plácání křídly a pohybování hlavou, takže pořádná romantika,“ popisuje zoolog Lukáš Ševcovic.

Tučňáci vytvořili letos páry, které u nich bývají celoživotní. „Aktuálně v naší expozici vytvořili tučňáci párů hned pět, dva jsou čistě anglického ražení, další dva kříženého anglicko-polského a jeden pár je čistě polský. Páření bylo pozorováno právě u polského páru vytvořeného samcem Alfiem a samicí Bobinou, jejíž originální jméno zní Jamealybillybob,” popisuje průběh odchovu Ševcovic.

Obě mláďata jsou v pořádku

Pár si vybral ke hnízdění skalní dutinu, do které se zoo rozhodla nainstalovat fotopast, která následující dny ukázala, že jsou v hnízdě dvě vajíčka. „Vajíčka zahřívala ze 70 procent samice a samec jí neustále nosil nový čistý materiál na hnízdo. V sobotu 18. května se z nory začalo ozývat pípání a radost byla na místě, ze záběru jsme zjistili, že se vylíhlo první mládě a že bylo v pořádku. Za dva dny bylo na videozáznamu viděno líhnutí druhého mláděte. K prvnímu krmení došlo po dvou dnech od vylíhnutí, než mláďata tučňáků strávila vaječný žloutek. Na samotném krmení mláďat se střídají poctivě oba rodiče,“ říká Ševcovic.

„Věříme, že i nadále bude vše probíhat bez komplikací a mladí tučňáci se po opuštění hnízda představí veřejnosti. Snad se podaří odchov i ostatním párům tučňáků, u kterých dochází stále k páření a úprav hnízdních dutin. Důležité je, že skupina harmonizuje a chování zvířat odpovídá jejich přirozenému způsobu života,“ dodává tisková mluvčí zoo Věra Vrabcová.

Reklama

Výběr článků

Načítám