Hlavní obsah

V neratovické chemičce se vylíhlo mládě sokola

– Neratovice

Ve výrobním areálu chemičky Spolana v Neratovicích na Mělnicku se na konci dubna vylíhlo mládě sokola stěhovavého. Jde o historicky první mládě tohoto u nás kriticky ohroženého druhu, které ve Spolaně Neratovice přišlo na svět poté, co se samička před čtyřmi lety přistěhovala na místní nepoužívaný komín.

V neratovické chemičce se vylíhlo mládě sokolaVideo: Spolana Neratovice

 
Článek

Samička sokola na opuštěném komínu hnízdí od roku 2015, teprve letos si však našla partnera a v březnu snesla vajíčka.

„Na konci dubna se narodilo jedno mládě, které jsme okroužkovali a díky tomu nyní můžeme sledovat jeho další pohyb. Mládě stráví v budce zhruba 40 až 45 dní a teprve potom bude schopné létat a pohybovat se po okolí,“ vysvětluje ornitolog Václav Beran z neziskového sdružení Alka Wildlife, které na monitorování hnízdění sokolů v areálu Spolany s chemičkou spolupracuje.

Foto: Spolana Neratovice

Mládě sokola stěhovavého v neratovické Spolaně

„Velmi nás potěšila zpráva, že se v našem areálu vylíhlo mládě sokola stěhovavého. Hnízdní budku sledujeme již několik let, a tak jsme rádi, že jsme se dočkali prvního mladého sokola,“ uvedl jednatel Spolany Miroslav Falta.

Sokolům se na komínech daří

Hnízdní budka byla nainstalována na komíně bývalé čistírny exhalací ve výšce zhruba 80 metrů. Pro sokoly takové hnízdo představuje téměř ideální podmínky. Mají tam dostatečný klid i rozhled.

Ornitologové mají dokonalý přehled díky umístěným fotopastem, každoročně navíc budku kontrolují.

„Budku vždy vyčistíme, zkontrolujeme její stabilitu a připravíme novou fotopast. Stejnou činnost provádějí také v dalších výrobních areálech skupiny Unipetrol v Litvínově a Kralupech nad Vltavou,“ uvedl Václav Beran.

V Litvínově hnízdí sokoli stěhovaví už od roku 2011 a vylíhlo se tam už celkem 23 mláďat. Od loňského roku jsou tam dokonce umístěny dvě hnízdní budky, první je na komínu tamní teplárny a druhá na komínu etylenové jednotky.

Foto: Spolana Neratovice

Kroužkování mladého sokola

Sokol stěhovavý se dožívá až 20 let a na svá oblíbená hnízdiště se vrací celý život. Patří k druhům, které se na českém území vyskytovaly tradičně. V 70. letech minulého století však došlo k jeho vymizení, a to zejména kvůli rozsáhlému využívání pesticidů v zemědělství.

Postupně se v Česku začal sokol znovu objevovat na konci 80. let. Na přelomu tisíciletí bylo v České republice monitorováno zhruba 20 párů sokolů, díky přísné ochraně tu nyní žije zhruba 160 těchto dravců, kteří jsou považováni za pravděpodobně nejrychlejšího tvora na zemi. Při střemhlavém letu totiž dokážou vyvinout rychlost až 350 kilometrů za hodinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám