Hlavní obsah

Mýval se vkradl do zoo sám. Na svobodu už nesmí, čeká ho kastrace

Do zoologické zahrady v německém Heidelbergu se nedávno dobrovolně nastěhoval samec mývala severního. Život v zajetí mu podle ošetřovatelů zatím vyhovuje.

Foto: Profimedia.cz

Mýval severní

Článek

Zpět na svobodu ho ale už vypustit nemohou, protože by porušili evropská pravidla na ochranu před nepůvodními druhy zvířat a rostlin, píše na svých internetových stránkách Rhein-Neckar Zeitung.

Foto: Profimedia.cz

V USA jde o teprve druhý známý případ nákazy vzteklinou, jejímž přenašečem byl mýval.

Nikdo neví, jak se mývalovi podařilo překonat všechny bariéry kolem a uvnitř zoologické zahrady, ale jednoho dne se ocitl ve výběhu mezi sedmi jinými zástupci tohoto druhu.

„Na dobrý život v zoo si zvykl,“ říká o mývalovi, který dostal jméno Fred, Sandra Reichlerová, kurátorka chovu savců. Prý mu vyhovuje „plná penze“, které se mu dostává, nemusí si tak jako ve volné přírodě obstarávat potravu sám.

Fred je odsouzen k pohodlí a také ke kastraci

Fred je nyní doživotně odsouzen k pohodlí zoologické zahrady. Mývala severního před několika lety Evropská komise zařadila na seznam invazivních druhů, které mohou představovat problém pro původní evropské rostliny a zvířata.

Kromě mývala severního jde například o nutrii říční. V 50. letech minulého století mývalové severní unikli z evropských kožešinových farem nebo je lidé sami vypouštěli do přírody. Od té doby se ve střední Evropě značně rozšířili, říká Reichlerová.

Mývalové se nesmějí po EU přepravovat, oficiálně se nesmějí ani chovat. „Pro nás jako zoo je to problém,“ říká Reichlerová. Všichni mývalové v jejím zařízení, tedy včetně Freda, musejí být vykastrováni.

Reklama

Výběr článků

Načítám