Hlavní obsah

V Botswaně našli největší surový diamant z poslední doby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kanadská těžařská společnosti Lucara Diamond Corp. našla ve svém dole v Botswaně největší surový diamant v moderní historii. Překonala tak svůj rekordní nález diamantu z listopadu 2015, který se jí nedařilo téměř dva roky prodat, napsala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Diamant nalezený společností Lucara v Botswaně

Článek

Diamant má 1758 karátů a váží téměř 352 gramů. Je tak druhým největším registrovaným nalezeným diamantem za kamenem Cullinan, který se našel v roce 1905 v Jihoafrické republice a měl 3106 karátů. Cullinan byl rozřezán na několik leštěných drahokamů, dva největší jsou součástí britských korunovačních klenotů.

Diamant pochází z dolu Karowe v Botswaně, jedné z nejbohatších oblastí na diamanty. Firmě Lucara se podařilo z dolu vytěžit již 12 diamantů o váze více než 300 karátů.

V listopadu 2015 Lucara objevila diamant o váze 1109 karátů, který nazvala Lesedi La Rona. Kámen nabídla k prodeji v aukci v červnu 2016. Nikdo však nenabídl požadovanou cenu a kámen se neprodal. Nakonec diamant koupila britská společnost Graff v září 2017 za 53 milionů USD (1,2 miliardy Kč). Podle časopisu Forbes vybrousila Graff z kamene 67 drahokamů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám