Hlavní obsah

Čtyřicítka mužů hlídala v bouři Idai tisíce krokodýlů

Novinky, tcs

Tropická cyklóna Idai, která od počátku března decimovala Mozambik, byla nejničivější od roku 2008 a vyžádala si stovky životů. Počet obětí mohl být ještě vyšší, kdyby čtyřicítka pracovníků krokodýlí farmy nehlídala během nejsilnějších úderů bouřky ve dne v noci zdi krokodýlí farmy, na které se chová na 26 tisíc nebezpečných plazů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Nejsilnější bouře zasáhla farmu u mozambického města Beira ve čtvrtek 14. března. Na čtyřicet pracovníků firmy se nevrátilo k rodinám, zůstali na farmě a snažili se co nejvíce zpevnit zdi, které farmu ohraničují.

Farma je vzdálená zhruba deset kilometrů od hustě obydlené oblasti. Její majitel, Portugalec Manuel Guimarães, věděl, že pokud se zdi prolomí úplně, mohlo by to skončit další tragédií. Tisíce krokodýlů v zatopené oblasti by šlo dostat pod kontrolu už jen stěží.

„Všichni bychom chytali krokodýly, celé město, protože 26 tisíc krokodýlů, to by bylo něco nemyslitelného,“ uvedl Guimarães. Čtyřicítka mužů si to dobře uvědomovala, stejně jako fakt, že by zřejmě nadobro přišli o práci, což si nemohli dovolit.

Bouře v oblasti trvala několik dní. Po celou dobu muži hlídkovali u zdí. Jakmile nějakou z nich silné vichry pobořily, okamžitě přiskočil někdo z pracovníků a pokoušel se ji opravit, nebo na její místo dát alespoň plech. Když bouře konečně zeslábla, muži mohli za svými rodinami.

Během tvrdé a náročné hlídky neztratili ani jednoho krokodýla. Guimarães je všem svým zaměstnancům vděčný, a když o nich mluví, vždy je nezapomene označit výrazem „úžasná čtyřicítka“.

Reklama

Výběr článků

Načítám