Hlavní obsah

Jihoafrická vláda chce vydražit vzácného bílého lva

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na světě žije zhruba 300 bílých lvů. Jednoho z nich, samce Mufasu žijícího v útulku WildForLife, chtějí nyní vládní úředníci vydražit. Jelikož je ale Mufasa sterilní, ochránci zvířecích práv v čele s manažerkou útulku se bojí, že bude lev zakoupen bohatými lovci trofejí nebo překupníky se lvími kostmi.

Foto: Facebook Mufasa the White Lion

Mufasa (vlevo) a Soraya

Článek

Mufasovi jsou tři roky. Jako mládě byl vládou zabaven ilegálnímu chovateli lvů a od té doby žije v útulku WildForLife na severu Jihoafrické republiky u města Rustenburg. Nyní ho ale vláda hodlá přesunout a následně vydražit v aukci. Informovala o tom televize NBC.

„Úředníci mi sdělili při třech různých příležitostech, že Mufasa bude vydražen. Prodat v aukci zabavená zvířata je běžná praxe ministerstva životního prostředí,“ uvedla doktorka Tjiske Schouwstraová. Jenže Mufasa je sterilní, a tudíž o něj nebudou mít zájem legální chovatelé, kteří by lva mohli využít k rozmnožení svého chovu.

Schouwstraová se domnívá, že vzácný bílý lev může být zakoupen pro takzvaný „canned hunting“. Při tomto druhu „lovu“ je zvíře držené v malém ohrazeném výběhu a lovec má stoprocentní jistotu, že si odnese trofej bez sebemenšího rizika.

Řada profesionálních lovců se od této metody, kdy nejde ani tak o lov jako spíše o zastřelení v ohradě, distancovala. Přesto jsou lvi na řadě farem chováni právě pro tento účel, bohatých zájemců toužících po snadné trofeji je totiž dostatek. Zastánci této zábavy naopak tvrdí, že získané peníze jdou na ochranu lvů volně žijících ve volné přírodě.

Obchod se lvy se rozmáhá

Dalšími zájemci o Mufasu mohou být podle doktorky rovněž obchodníci se lvími kostmi, obchod s nimi se totiž v Jihoafrické republice opět rozmáhá. Podle odhadů odborníků je v množírnách na 8000 lvů chovaných na odstřel, číslo může být ale ještě o několik tisíc vyšší.

Schouwstraová společně s právníkem Carelem Zietsmanem bojují za to, aby Mufasa mohl v klidu dožít tam, kde je nyní. Od mládí vyrůstal se lvicí jménem Suraya a nyní jsou prý takřka neoddělitelní. O Surayu, podotýká doktorka, vláda zájem neprojevila.

Internetovou petici za záchranu podepsalo doposud více než 280 tisíc lidí, podpořil ji rovněž známý britský komik Ricky Gervais.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám