Hlavní obsah

Na Rokycansku budou lidé čekat na autobus v pařezové chaloupce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako v pohádce si mají připadat lidé, kteří budou v Němčovicích na Rokycansku čekat na autobus. Obec se zhruba 170 obyvateli totiž staví místo obyčejné autobusové čekárny kopii pařezové chaloupky ze známého kresleného večerníčku o Křemílkovi a Vochomůrkovi. Zatím stojí jen hrubá stavba se střechou. Hotová má být příští rok v květnu nebo v červnu, řekl bývalý dlouholetý starosta Karel Ferschmann.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Zastávka ve tvaru pařezové chaloupky je zatím z betonových tvárnic.

Článek

V obci se letos nekonaly obecní volby, a proto momentálně starostu nemá, vede ji jmenovaný správce.

Již teď podle Ferschmanna u chaloupky zastavují řidiči a stavbu si fotí. „Auta tady jezdí opravdu rychle, některá odhaduji i 120 kilometrů za hodinu, motorkáři jezdí po zadním kole, je to tu nebezpečné. Tak doufáme, že pařezová chaloupka bude sloužit trochu jako retardér ke zpomalení,” uvedl Ferschmann.

Když Plzeňský kraj dokončil kompletní opravu silnice druhé třídy mezi Břasy a Liblínem, bylo na obci postavit v nových autobusových zálivech zastávku. „Ta původní dosloužila, byla zastaralá,” dodal exstarosta.

Pařezová chaloupka je postavená z betonových tvárnic, ořezaných do oblých tvarů. Má dveře do oblouku a několik okének. Stavbu čeká ještě dobroušení a pak fasáda v hnědé barvě pařezu. Šikmou střechu s nakřivo postaveným komínem podpírají, stejně jako v pohádce, velké rozeklané dubové větve.

„Tady má být všechno nakřivo, protože Křemílek a Vochomůrka neměli žádnou kvalifikaci stavebníků,” vysvětlil Ferschmann. Nejtěžší prý bylo sehnat právě vhodné velké větve.

Hudba z večerníčku a ukazatel skóre

V Němčovicích si dali záležet na tom, aby jejich chaloupka byla postavena ve stejném poměru jako ta večerníčková, kterou nakreslil výtvarník Zdeněk Smetana.

Vzniklo tak i první patro s malým oknem mířícím přesně na sousední fotbalové hřiště. Místní lidé nešetří nápady na další vylepšení. Navrhují například, aby zastávka začala automaticky hrát hudbu z večerníčku, když do ní někdo vejde.

Dále chtějí, aby v patře někdo při každém fotbalovém utkání seděl v okýnku a ukazoval aktuální skóre zápasu. Zatím je rozhodnuto jen o tom, že uvnitř bude lavice na sezení a ze špalku vyřezané postavičky Křemílka a Vochomůrky, venku ji ozdobí lucerna. Náklady na stavbu nejsou zatím uzavřené, Ferschmann je odhaduje na zhruba sto tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám