Hlavní obsah

V americké loterii se opět hraje o rekordní jackpot. Šťastlivec může vyhrát 36 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V americké loterii Mega Millions bude možné už v úterý vyhrát 1,6 miliardu dolarů (skoro 36 miliard korun). Jackpot se podle agentury AP vyšplhal k této ohromující částce kvůli tomu, že ani při zatím posledním slosování v noci na sobotu se žádný tiket neshodoval s vytaženými čísly.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jackpot se zaplnil díky tomu, že od konce července se nikdo do vítězných šesti čísel nestrefil, a tak v příštím slosování, plánovaném na úterý, bude ve hře 1,6 miliardy dolarů. Právě tolik činila výhra z ledna 2016, zatím nejvyšší v americké historii.

Případný výherce celou výhru nedostane. Zvolí-li si – jako většina vítězů – výplatu v hotovosti, odevzdá bernímu úřadu skoro polovinu částky. Pokud peníze uloží na účet, bude daňový odpočet o něco nižší. Příštích několik desetiletí pak bude dostávat pravidelnou rentu.

Na konci července se o jackpot ve výši 543 miliónů dolarů (asi 12 miliard korun) podělila parta 11 spolupracovníků z kalifornské kanceláře, která si dohromady koupila jeden tiket. „Vzniklo to jako okamžitý nápad: Slyšeli jste o rekordním jackpotu? Měli bychom hrát,“ prohlásil tehdy čerstvý milionář Roland Reyes, jehož jméno jako jediného z výherců bylo zveřejněno. Milión dolarů tehdy podle AP dostal i obchod Ernie's Liquor v San José, který vítězný tiket prodal.

Účast ve hře sice vyjde jen na dva dolary (asi 45 Kč), ale šance vyhrát jackpot v této loterii je jedna ku 302,5 miliónu, upozorňují statistici. Loterie se hraje ve 44 amerických státech, jakož i ve Washingtonu a na Amerických Panenských ostrovech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám