Hlavní obsah

Kubánci používají kondomy netradičním způsobem

Novinky, zkr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havana

Na komunistické Kubě, kde je permanentní nedostatek snad všeho základního zboží, se lidé naučili vycházet s málem. Věci určené k jednomu účelu proto používají všemi možnými způsoby. Jako třeba kondomy. Ty našly své uplatnění při rybaření, kvašení vína, opravách prasklých pneumatik nebo jako gumičky do vlasů, informovala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kondomy našly na Kubě multifunkčního využití Video: Reuters

 
Článek

Americké sankce a nefunkční centralizovaná ekonomika způsobily, že regály kubánských obchodů zejí dost často prázdnotou. Výjimku však tvoří prezervativy; ať už domácí výroby nebo dovezené z Asie. A díky státním dotacím jsou i levné. Balíček po třech kusech vyjde v přepočtu na necelou korunu.

A tak není divu, že našly na Kubě širokého uplatnění. „Nemůžeme si dovolit nechat zákaznici odejít naštvanou kvůli tomu, že jsme ji pro nedostatek pomůcek nemohli dokončit účes. Takže automaticky hledáme alternativy a jednou z nich je kondom,“ popsala kadeřnice Sandra Hernandezová.

Na kvašení i k rybaření

Vinař Orestes Estevez ve svém domě v Havaně zase prezervativy nasazuje na hrdla láhví, ve kterých kvasí víno. Jak se při fermentaci uvolňují plyny, kondom se vztyčí. Když je proces dokončen, klesne zpět.

„Používám prezervativy při kvašení, což skutečně zvyšuje procento alkoholu a zlepšuje průběh fermentace. Mám díky nim opravdu dobré výsledky,“ pochvaluje si Esteves.

Rybáři zase kondomy nafukují a dělají z nich provizorní plováky, které jim umožňují nahodit háček dál od břehu. Úřady je totiž z obav před nelegální migrací odmítají pustit na vodu. A bez prezervativů se neobejde ani nejedna dětská narozeninová oslava, kde slouží místo nafukovacích balónků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám