Hlavní obsah

Delfíni bránili samici keporkaka s mládětem před ostatními velrybami

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve vodách Flindersbay, zálivu u jihozápadní části Austrálie, se odehrálo nevídané drama. Samice keporkaka se svým mládětem prchala před pěti samci, kteří se s ní chtěli spářit. Na její obranu se k údivu posádky člunu společnosti Whale watch, která celou událost pozorovala, postavilo hejno delfínů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Delfíni chránili samici velryby s mládětemVideo: Reuters

 
Článek

Namlouvací rituál keporkaků má charakter jednoho velkého zběsilého závodu. Samci si vyberou samičku, která se před nimi snaží uplavat do bezpečí. Takový závod zpravidla zajistí, že se ten nejsilnější a nejrychlejší samec spáří s nejrychlejší na nejzdravější samičkou, která dokáže co nejdéle vzdorovat. [celá zpráva]

Jenže pro samičku Spirit, kterou pozorovatelé z Whale watch znali už z minulých výletů, byl tento závod zároveň i bojem o život svého potomka. Jindy mírumilovní keporkaci jsou při těchto závodech nebývale agresivní, nezřídka dochází ke krvavým bojům. Mládě by samci mohli snadno zabít, nebo by se při dlouho trvajícím závodě mohlo ztratit.

V neděli prchaly před roztouženými samci tři velryby. Spirit se svým mládětem jménem Sunny a ještě jedna samice, která za žádnou cenu nechtěla Spirit opustit. V poslední fázi zběsilého závodu se do hry dostal i člun lidských pozorovatelů. Vyčerpaná Spirit se k němu přibližovala stále blíž a Sunnyho držela mezi sebou a lodí.

Delfíní bodyguardi

V tu chvíli ji opustila druhá samice, která se připojila k hejnu mláďat a vyklidila prostor pěti samcům. „Mohli jsme slyšet zoufalství v každém výdechu, jak výhrůžně troubila směrem k agresivním samcům,“ popsali lidé z člunu dramatické chvíle pod svým příspěvkem na sociálních sítích.

Foto: Profimedia.cz

Samci během závodu za samicí (ilustrační foto).

Mládě se poslušně snažilo držet u matky, v jednu chvíli ho Spirit jemně natlačila přímo na trup lodi. Většinu samců nakonec závod omrzel, zbyl pouze jediný mladý samec, který na Spirit neustále dorážel. V tu chvíli však dorazili nečekaní ochránci.

Drama přilákalo hejno zvědavých delfínů, které okamžitě obklopilo matku s mládětem. Pozorovatelé na člunu zahlédli dokonce jednoho z delfínů, jak výhrůžně ukazuje směrem k samci zuby.

Celou situaci nakonec zachránil jeden z mohutných keporkaků, který se rovněž účastnil závodu. Obrovský samec doplul k samici, která už se v tu chvíli zklidnila, a i s mládětem ji eskortoval pryč ke svému hejnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám