Hlavní obsah

Indický poslanec přišel do parlamentu v přestrojení za Adolfa Hitlera

Sedmašedesátiletý poslanec Naramalli Sivaprasad dorazil ve čtvrtek do indického parlamentu v přestrojení za nacistického diktátora Adolfa Hitlera. Podle jeho slov se jednalo o protest proti předsedovi vlády Narendramu Modimu, který nedodržel slib o finanční pomoci státu Ándhrapradéš, píše server The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Naramalli Sivaprasad dorazil do parlamentu v přestrojení za nacistického diktátora Adolfa Hitlera.

Článek

Odkaz na Adolfa Hitlera byl zjevný na první pohled. Kromě charakteristického knírku měl poslanec na paži rovněž hákový kříž.

„Začínal jsem jako voják v německé armádě a vysloužil jsem si velký respekt. Toužil jsem ale po moci, což vyústilo v 2. světovou válku, v níž zahynulo několik (desítky miliónů) lidí včetně mě,“ řekl v projevu Sivaprasad.

„Navrhuju Modimu, aby se nevydával stejným směrem. Stihl už podvést Ándhrapradéš a (hlavního ministra tohoto státu) Chandrababua Naidua. Pokud se ze svých činů nebude kát, čeká ho pád,“ dodal.

Podle Sivaprasada se jednalo o protest proti nedodržení Modiho slibu, že poskytne státu Ándhrapradéš, odkud poslanec pochází, zvláštní ekonomickou pomoc.

Sivaprasadova politická strana Telugu Desam Party byla součástí vládní koalice, v březnu se ale právě kvůli tomuto sporu odtrhla.

Indové vnímají Hitlera odlišně

Sivaprasad je bývalý herec a v parlamentu se v přestrojení neobjevil zdaleka poprvé. V minulosti přišel například v převleku za ženu, farmáře, pastevce, či muslimského duchovníh.

Naramalli Sivaprasad a jeho převleky před indickým parlamentem.

Přestrojení za nacistického vůdce vyvolalo velké pozdvižení po celém světě. V Indii však Adolf Hitler není vnímán jako genocidní diktátor, ale spíše jako silný a úspěšný vůdce své země.

„Indové, na rozdíl od lidí ze západních zemí a Ruska, nikdy nepocítili, jaký Hitler ve skutečnosti byl. Většina o něm neví a zbytek má na něj pozitivní názor. Vidí ho jako velkého vlastence, který své zemi přinesl slávu,“ vysvětlil profesor historie z University of Delhi Anirudh Deshpande.

Reklama

Výběr článků

Načítám